jaktak.cz

Jak pěstovat hrachor | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat hrachor | rady. Hrachor je oblíbenou letničkou, která u nás krášlí nejednu zahrádku. Hrachor je pnoucí rostlina, která je schopna vytvořit efektivní zelené stěny. Do Česka dorazil v 18. století ze Sicílie, původně však pochází z Jižní Ameriky. Hrachor a jeho pěstování krok za krokem v tomto návodu.

Co je potřeba

semena hrachoru
vhodnou půdu
opěru
vodu
důlkovač
hnojivo

Krok 1

Semena hrachoru vysévejte vždy k nějaké opoře, protože se vám bude jinak plazit. Se sázením hrachoru začínejte již v březnu. Semena rostliny zasejte do hloubky cca 3 centimetrů, kdy do dolíku vložte minimálně 3 semena. Jednotlivá semena hrachoru sázejte do sponu 10 x 10 cm do výživné středně těžké vápenité půdy.

Krok 2

Chcete-li urychlit růst hrachoru, můžete si ho předpěstovat. Semena hrachoru pak sázejte již v únoru nejlépe do pařeniště.

Krok 3

Rostlině vyberte pro pěstování slunné a teplé stanoviště. Dávejte však pozor na přílišné úpaly.

Krok 4

Když hrachor vyroste do velikosti cca 10 cm, tak jej zaštípněte, aby se vám mohl dále rozvětvit.

Krok 5

Zálivku potřebuje normální. Dávejte pozor na přemokření, to hrachor vyloženě nesnáší. V období sucha a velkých veder však hrachor zálivku potřebuje vydatnou.

Krok 6

Rostlinu pravidelně přihnojujte, ideálně kompostem (jednou měsíčně).

Krok 7

Na podzim sesbírejte lusky hrachoru se semeny, které pak zasejete příští jaro.

Nesázejte hrachor každý rok na stejné místo, nedařilo by se mu. Stanoviště hrachoru proto co dva roky měňte a danému stanovišti dopřejte tři roky pauzy.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-hrachor-rady.html