jaktak.cz

Jak pěstovat devětsil | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat devětsil | rady. Devětsil je bylina, kterou můžete nalézt volně v přírodě v podhorských a horských oblastech, miluje hlavně vlhké lesy. Rostlina dosahuje téměř metrové velikosti. Pěstování devětsilu také na zahradě není ale zdaleka nemožné. Právě naopak. Devětsil se již od pradávna sbírá a využívá se k léčebným účelům, údajně působil i proti moru. Devětsil působí protikřečově při dýchacích potížích, pomáhá při křečích žaludku, močového ústrojí či žlučníku. Osvědčuje se při astmatu nebo dně a působí proti revmatu. Pěstování devětsilu se vyplatí, zkuste to.

Co je potřeba

semena devětsilu
zahrada
stín
jezírko
kamenitá půda

Krok 1

Semena devětsilu vysévejte na jaře tam, kde je hodně vlhko a polostín. Bylině se nejlépe daří u zahradního jezírka. Nesaďte tuto rostlinu do malých zahrad, protože má velké listy.

Krok 2

Devětsil sázejte do humózní, vápenité a klidně i kamenité půdy s dobrou propustností. Pěstování devětsilu je možné i v květináči.

Krok 3

Devětsil vyžaduje vydatnou zálivku, a tak mu ji dopřejte. Ve volné přírodě totiž roste vždy na vlhkých půdách, na silně podmáčených půdách nebo u břehů potoků. Devětsil každé jaro mulčujte a udržujte v jeho okolí vlhkost.

Krok 4

Zalévání rozpustnými hnojivy je nejběžnějším způsobem přihnojování rostliny. Zálivku provádějte nejlépe v intervalu sedmi až deseti dní.

Krok 5

Na podzim odstraňte první zmrzlé listí, odstraňte z okolí devětsilu i to ostatní listí, které tam naleznete.

Krok 6

Rostlinu není třeba rozmnožovat. Devětsil se úspěšně a často i nekontrolovatelně množí sám.

Krok 7

Obvykle se sbírá oddenek devětsilu a někdy také jeho listy (použití jako obklady na odřeniny a při výronech v kloubech) či květy. Ke sběru oddenku je nejlepší časné jaro, ještě před rozkvětem. Po vyrytí oddenek omyjte a sušte ve stínu při teplotách do 40 °C. Listy devětsilu lze sbírat kdykoliv od jara do podzimu, květ samozřejmě jen na jaře.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-devetsil-rady.html