jaktak.cz

Jak pěstovat ořešák | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat ořešák | rady. Ořechy představují důležitou surovinu našeho jídelníčku, obsahují totiž mnoho vitamínů, minerálů a olejů, které náš organismus nezbytně potřebuje. Ořešák samotný představuje majestátný strom, který je okrasou celé zahrady. Rádi byste jej měli na své zahradě i vy? Poradím vám s jeho pěstováním.

Co je potřeba

rýč
motyku
dostatečný prostor na zahradě
hnojivo
zálivku
kompost

Krok 1

Ořešák je nenáročným strom, sázejte jej na slunné stanoviště. Ořech sázejte buď na podzim anebo na jaře. V chladnějších lokalitách doporučuji výsadbu nechat raději na jaro. Pakliže nesázíte pouze jeden strom, zasaďte ořešáky v rozptylu 10 metrů. Stromy sázejte do dobře propustné vlhké půdy bohaté na vápník a živiny.

Krok 2

Několik let po vysázení ořech důkladně okopávejte. Trávě dovolte vyrůst až o několik let později.

Krok 3

Ořech potřebuje běžnou zálivku, není potřebná žádní speciální péče.

Krok 4

Každý rok na jaře strom přihnojujte hnojivem s vyšším obsahem draslíku. Jednou za tři roky ořešák hnojte i chlévským hnojem anebo kompostem.

Krok 5

Před kvetením strom preventivně postříkejte přípravkem proti plísním.

Krok 6

Ořech můžete množit vypěstováním ze semenáče plodu anebo roubováním. Obojí je však náročné a je nutné si uvědomit, že ze semenáčů se prvních plodů dočkáte cca až za 10 let. Je tedy jednodušší si raději již takový vzrostlý stromek koupit.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-oresak-rady.html