jaktak.cz

Jak pěstovat brambory | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat brambory | rady. Brambory jsou v současnosti naší nejoblíbenější přílohou, pěstování brambor je proto víc než praktické. Je škoda, že v posledních letech je pěstování brambor na zahrádkách v klesající tendenci, protože brambory ze zahrádky odborníci přirovnávají k bramborám v BIO kvalitě, jejich cena také nakonec vyjde mnohem výhodněji. I když pěstování brambor není nikterak složité, přeci jen byste dříve, než se pustíte do jejich sázení, měli o pěstování brambor něco vědět.

Co je potřeba

vlhké prostředí
humózní půdu
motyku
láhev s vodou
plochu dostatečně velkou na pěstování brambor
semena, osivo anebo sazenice brambor
hnojivo
fólii

Krok 1

Jak tedy pěstovat brambory? Jednou z hlavních zásad je, že nesmíte sázet brambory stále na jedno místo. Brambory na vybranou plochu sázejte ideálně jednou za 4 roky. Pokud tak neučiníte, koledujete si o problémy s háďátky, mandelinkami a hnilobami.

Krok 2

V současnosti existuje cca 160 druhů brambor. Pokud s pěstováním brambor nemáte příliš zkušeností, vyhněte se choulostivým odrůdám. Vaše sklizeň by pak mohla být zklamáním.

Krok 3

Kam sázet brambory? Brambory sázejte do půdy písčitohlinité anebo hlinitopísčité s dostatkem humusu a propustnou spodinou. Brambory rozhodně nesázejte na zastíněné plochy, na zamokřené pozemky, poblíž vody, na velké svahy a tam, kde již byl zjištěn velký výskyt karanténních chorob a škůdců.

Krok 4

Brambory potřebují půdu kyprou, provzdušněnou a dobře propustnou, a proto je zapotřebí, abyste půdu před výsadbou pořádně zaorali. První orbu proveďte už na podzim a druhou na jaře před výsadbou.

Krok 5

Před výsadbou brambor půdu také dostatečně prohnojte. Ideální pro hnojení brambor jsou organická hnojiva (hnůj, kompost, zelené hnojení). V případě minerálních hnojiv použijte takové, které obsahují méně sodíku, ale obsahují hořčík. Hnojte půdu již na podzim. Sázejte pouze certifikovanou sadbu. Takováto sadba představuje označení dodavatele, hmotnost, datum a číslo partie uznávacího řízení. Nesmí zde chybět ani stupeň množení A anebo B.

Krok 6

Chcete sázet ranou odrůdu brambor? Doporučuji vám pole před výsadbou na dobu alespoň jednoho týdne přikrýt průhlednou zahradní fólií. Tato fólie dokáže zvýšit teplotu půdy až o 5 stupňů Celsia, čímž urychlí počáteční růst brambor. Rané brambory nesázejte rovnou do hlíny, nejprve je předkličte v teplotě 10 – 18 °C po dobu 4 týdnů. Brambory umístěte v jedné vrstvě do dřevěných bedýnek, které dejte na světlo. Nemusíte je nikterak zasypávat zeminou, i tak vám brambory pěkně naklíčí. Vhodné je nechat takto v bedýnkách i jiné odrůdy brambor, protože tak dojde k urychlení sklizně (a to až o 3 týdny). V tomto případě dejte brambory do bedýnek na 14 dnů v teplotě 15 °C. Velmi rané odrůdy nesázejte ve velkém množství, ale v omezeném, a počítejte s jejich rychlou konzumací.

Krok 7

Naklíčené hlízy brambor sázejte do řádků v 75-centimetrových rozestupech. Pamatujte, že z každé strany si musíte nechat prostor na zahrnutí rostliny zeminou. Rané brambory můžete sázet blíže k sobě. Brambory se u nás sází nejčastěji v březnu (podle počasí).

Krok 8

V průběhu pěstování brambor je potřeba, abyste brambory okopávali (ručně anebo traktorem). Použít k tomu můžete motyku, hrábě anebo jiné radlicové nářadí. Okopávejte opatrně, protože mladé rostlinky brambor jsou křehké.

Krok 9

Plevel může snížit úrodu brambor až o 55 %, a proto je důležité pravidelně plevel z půdy mechanicky odstraňovat. Samozřejmě, že existují i různé herbicidy, ale jejich užívání je v současné době na ústupu a musíte při jejich užívání dávat pozor na spoustu faktorů. S herbicidy navíc můžete poškodit i jednotlivé rostliny.

Krok 10

Brambory zavlažujte! Brambory v růstu potřebují denně v průměru 2 – 10 mm vody, což představuje cca 200 –1000 litrů vody za jeden den (podle plochy). V jiném přepočtu vychází, že jedna rostlina potřebuje 0,5 – 2,5 litru na jeden den. Zavlažování korigujte i s přírodním deštěm. V případě nedostatečného deště musíte vodu dodat jiným způsobem.

Krok 11

Při sklizni brambory chraňte před zbytečným poškozením. Dříve než začnete brambory vykopávat, odstraňte nejprve 14 dní dopředu nať. Samotné brambory se sklízí za suchého počasí a při teplotách nad 12 °C.

Jestli chcete zlepšit úrodu brambor anebo ji nějakým způsobem urychlit, je dobré pěstovat brambory pod speciální zahradní textilií anebo fólií.
Po sklizni brambory hned neskladujte, ale nechte je 14 vydýchat na tmavém a suchém místě při běžné denní teplotě. Brambory se v této době zacelí a sníží své dýchání. Před uskladněním vytřiďte poškozené, nemocné a shnilé brambory.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-brambory-rady.html