jaktak.cz

Jak pěstovat gerbery | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat gerbery | rady. Jak pěstovat gerbery krok za krokem v tomto návodu. Gerbery k nám dorazily z Jižní Afriky v 19. století. Tyto květiny jsou trvalky, které v létě můžete umístit ven, nesmí ale přijít na přímé sluníčko. V posledních letech je pěstování gerber v interiérech velice oblíbené. Přidejte se k pěstitelům těchto krásných trvalek, které se staly hitem svatebních kytic, také vy.

Krok 1

Semena gerber vysejte na jaře do zeminy a nechte klíčit po dobu 14 dní. Teplotu po tuto dobu udržujte v rozmezí 18 až 24 stupňů Celsia. Semena gerber najdete ve specializovaných e-shopech nebo hobby marketech.

Krok 2

Semena gerbery i rostliny samotné sázejte do kvalitní směsi zeminy vytvořené z rašeliny a hrubšího písku. Před sázením gerber zeminu nejprve sterilizujte anebo převařte. Na dno květináče vytvořte pořádnou drenáž ze štěrku, keramzitu anebo střepů z hliněných květináčů. Do zeminy přidejte kompost. Rostlinu je třeba umístit do světlého a dobře větraného stanoviště. V létě můžete dát gerberu za okno, balkon anebo terasu, kde ji však přistiňujte.

Krok 3

Gerbery zalévejte podle prostředí dešťovou vodou anebo vodou převařenou. Vodu lijte do misky pod květináčem. Pozor, abyste květiny nepřemokřili. Důležité je, abyste zalévali pravidelně, a to i v zimě (nesmí vyschnout). V zimě zálivku snižte, ale neopomíjejte ji.

Krok 4

Hnojte jednou za 14 dní hnojivem určeným pro gerbery nebo hnojivem na kvetoucí pokojové rostliny.

Krok 5

Mladé rostliny přesazujte dvakrát do roka, ty starší vystačí přesadit jednou za rok.

Krok 6

Gerbery rozmnožujte semeny, dělením anebo řízky.

Aby vám gerbera vykvetla, nechte gerberu přes zimu na světlém stanovišti s teplotou 8 až 10 stupňů Celsia. Gerbery kvetou v měsících květnu až září.

Nejčastější chybou při pěstování gerber je nedodržení vhodného vodního režimu. Gerbera nesnáší trvalé podmáčení. Zálivka by měla být do podmisky nebo velmi opatrně k rostlině.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-gerbery-rady.html