jaktak.cz

Jak pěstovat ledovky | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat ledovky | rady. Ledovky u nás patří k velice oblíbeným květinám, které se hojně sází na hřbitovech. Ledovka se u nás pěstuje jako letnička, protože není mrazuodolná. Rostlina byla k nám dovezena z Brazílie. Pěstování ledovek není vůbec náročné, a proto si je může dovolit vypěstovat i naprostý zahradnický začátečník.

Krok 1

Semena ledovek (voskovek) vysévejte na konci prosince do skleníku, kde je nutné semena uměle přisvětlovat a udržovat stabilní teplotu pohybující se okolo 21 stupňů. Semena ledovek vysejte na povrch zeminy a jemně je do půdy přitlačte. Semena klíčí na světle, a proto je zapotřebí je přisvětlovat. Pokud si ledovku nemůžete předpěstovat, kupte si sazenice ve specializovaných zahradnictvích. Sazenice pak sázejte na konečné místo až po třech zmrzlých (tedy po 15.5.).

Krok 2

Ledovky sázejte na slunné a světlé místo. Mají rady plné slunce, teplo a sucho. Květiny sázejte do jednotné provzdušněné zeminy (s polystyrénem) bohaté na živiny a s nízkým obsahem vápníku. Daří se jí v mírně kyselé půdě, a tak vhodným substrátem je i zemina pro azalky, vřesovištní rostliny anebo také rododendrony. Sazenice od sebe sázejte v rozptylu 15 až 25 centimetrů.

Krok 3

Ledovku zalévejte nejlépe ráno a vydatně, ale pozor na přemokření, uhynula by vám.

Krok 4

Hnojte jednou za dva až tři týdny hnojivy pro azalky anebo hnojivy s nízkým obsahem vápníku.

Krok 5

Po odkvetení uschlé květy odštipujte. U moderních druhů voskovek odkvetlé květy opadávají samy, takže je nemusíte odstraňovat.

Krok 6

Na podzim rostlinu odstraňte, jelikož sama hyne.

Výsev a předpěstování ledovek jsou velmi náročné, proto doporučuji nákup sazenic.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-ledovky-rady.html