jaktak.cz

Jak vybrat cyklistické brýle | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat cyklistické brýle | rady. Cyklistické brýle nejsou pouze praktickou pomůckou ve chvílích, když svítí sluníčko, ale také vaše oči ochrání před hmyzem, větvemi, kamínky, vodou, deštěm i větrem. Cyklistické brýle jsou speciální brýle, které jsou uzpůsobeny potřebám, jaké cyklista jedoucí na kole má. Koupit si můžete tyto brýle již za několik málo stovek, ale také i několik tisícovek. Kvalita brýlí na kolo je proto různá. Ptáte se, co při svém výběru cyklistických brýlí nezanedbat? Poradíme vám…

Krok 1

Cyklistické brýle vždy vyzkoušejte. Brýle vám musí pevně sedět na nose, nesmí vám padat a ideální je, když mají pružné obruby, tvarovatelné nosníky a nožičky. U cyklistických brýlí je zapotřebí, aby vám věrně kopírovaly obličej a zároveň poskytly očím důkladnou ventilaci. Kvalitní cyklistické brýle počítají s pocením, a proto by koncovky stranic a nosníky měly být vyrobeny z protiskluzných materiálů.

Krok 2

Cyklistické brýle si vybírejte také podle stylu jízdy. V případě, že se věnujete extrémním cyklo sportům, potřebujete speciální brýle, které se na první pohled podobají těm lyžařským. Tyto brýle jsou na hlavě připevněny s pomocí pásky lemující hlavy, důkladně přiléhají na obličej a ani ony se neobejdou bez důkladného odvětrávání. Na tyto brýle navíc můžete použít speciální fólie, které v případě zašpinění jednoduše strhnete a máte opět čisté zorné pole (což oceníte při jízdě blátem, deštěm a podobně). I zde se cena těchto brýlí liší, na trhu se objevují tyto brýle pro extrémní cyklistický sport již od 500 korun, ale i za 4000 korun. Cena se liší hlavně kvůli použitému „sklu“ do zorníků. Běžné cyklistické brýle si můžete koupit obvykle tam, kde se prodávají kola, případně i jiné sportovní potřeby.

Krok 3

Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících výběr cyklistických brýlí jsou jejich zorníky. Ty nejlevnější brýle mají zorníky vyrobené z plastu, které neprošly žádnou úpravou a nemají ani žádné ochranné prvky. Investovat do zorníků se však rozhodně vyplatí. Pakliže si chcete jízdu na kole vychutnat, a také máte zájem o své bezpečí, pořiďte si takové zorníky, které pro vás budou přínosem. Tyto běžné cyklistické brýle vás mohou vyjít jen na několik stovek, ale ty nejlepší i na 7000 korun.

• Místo obyčejných plastových zorníků si proto raději kupte „skla“ vyrobená z polykarbonátu, který je pevnější a odolnější.

• Polarizované (antireflexní) zorníky vám umožní pohodlné dívání i tehdy, kdy je slunce ostré a nepříjemně se odráží.

• Fotochromatické zorníky vás zbaví potřeby mít několikero různých cyklistických brýlí, případně mít brýle s výměnnými skly. Podle intenzity sluníčka se samy rychle zakalí. Tyto brýle jsou však ze všech nejdražší.

• Pokud nechcete tolik do cyklistických brýlí investovat a hledáte zlatou střední cestu, pořiďte si takové rámky, kde budete moci různě zakalená skla podle potřeby zasazovat (hnědé anebo šedé, když svítí slunce; žluté ve chvílích jízdy pod mrakem a čiré v době, kdy už je šero).

Krok 4

Nosíte dioptrické brýle? V případě, že při sportu nepoužíváte kontaktní čočky, si musíte cyklistické brýle jít koupit k optikovi. Jedná se totiž o speciální cyklistické brýle, které se skládají z dvou vrstev zorníků, přičemž dioptrické zorníky jsou umístěny blíže k obličeji. Do těchto speciálních brýlí vám optik přesně na míru zasadí dioptrická skla.

Krok 5

Na co se ještě ptát při výběru cyklistických brýlí?

• Na odolnost vůči poškrábání. Kvalitní cyklistické brýle jsou vyrobeny z takových materiálů, které jsou odolné vůči poškrábání čoček.

• Jak je to s mlžením. Zamlžené brýle jsou velice nepříjemné a znemožňují mít kontrolu nad jízdou. Možností jak tomu předejít je hned několik. Některé cyklistické brýle se zamlžením bojují odvětrávacími otvory, jiné doporučí koupi speciálního roztoku v optice. Ty nejlepší (ale i nejdražší) mají tzv. hydrofobní vrstvu, která zabraňuje nejen zamlžení, ale i lpění nečistot.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-cyklisticke-bryle-rady.html