jaktak.cz

Jak připravit venkovskou cibulačku | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Venkovská cibulačka | recept. Cibulačka je česká klasika, která v našem jídelníčku má pevnou pozici. Jednak je jednoduchá na přípravu a dostupnost ingrediencí, a v neposlední řadě je zdravá, chutná a v podstatě finančně nenáročná. Venkovská cibulačka je specifická tím, že je obohacená a chuťově vylepšená strouhaným sýrem. Připravte si cibulačku podle receptu z venkovské kuchyně, chutná jako poctivá cibulová polévka od babičky.

Krok 1

Co víme o cibuli

Že je cibule léčivá a zdravá je známo již odedávna. Pokud chceme cibuli využít jako přírodní lék, nejhodnotnější je v syrovém stavu. Cibule je zásobárnou důležitých látek pro naše tělo. Obsahuje mnoho vitaminů a minerálů, vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E, z minerálů železo, hořčík, zinek, draslík, síru, vápník, sodík, jód, fosfor i měď. Cibule také pozitivně ovlivňuje náš trávicí trakt. Udržuje zdravou mikroflóru ve střevech a podporuje plynulé trávení potravy, související se stimulací produkce žluče.

Krok 2

V kuchyni má cibule královské místo

Je naprosto nepostradatelná. Cibule tvoří základ téměř všech omáček, přidává se do polévek, pomazánek, salátů, používá se při přípravě masa, je součástí příloh. Dodává jídlu výraznější chuť, obohacuje jej o vitamíny a zmíněné minerály.

Krok 3

Recept na přípravu venkovské cibulačky

Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na pracovním prkénku na kolečka. Pokud máme cibuli větší, můžeme ji rozkrojit na polovinu a pak nakrájet na půlkolečka. Do hrnce nebo kastrolu dáme máslo či jiný tuk a osmažíme nakrájenou cibuli dorůžova.

Krok 4

Připravíme světlou jíšku

Jíšku si připravíme tak, že osmaženou cibulku (měla by být jen do světle-růžova) zaprášíme 1 až 2 lžícemi hladké mouky a ještě trochu osmahneme. Pak přimícháme 1 lžíci sladké papriky, tu již nesmažíme, jen krátce promícháme, mohla by se delším smažením spálit. Vše zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Můžeme přidat polévkové koření a dochutit.

Krok 5

Housku nakrájíme na kostičky

Nakrájenou housku osmahneme na másle. Při podáváni dáme na talíř hrstičku osmažené housky, zalijeme cibulačkou a na závěr posypeme nastrouhaným sýrem. Sýr se v teplé polévce částečně rozpustí. Cibulačka je hotová. Přeji dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-venkovskou-cibulacku-recept.html