jaktak.cz

Jak pěstovat netýkavku | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat netýkavku | rady. Netýkavka je rostlina velice přizpůsobivá a oblíbená po celém světě. Roste vlastně všude kromě Austrálie. V Česku ji máte možnost najít nejen na balkonech a zahrádkách, ale i ve volné přírodě na krajích lesů, podél potoků anebo jako plevel na polích. Pěstování netýkavky není nic složitého, ostatně posuďte sami.

Krok 1

Semena netýkavek vysejte v polovině dubna pod sklo do sadbovačů. Rostlinky sice rychle vzejdou, ale na trvalé stanoviště jej zasaďte až po třech zmrzlých (konec května anebo na počátku června), protože by je mohl zničit mráz. Netýkavku zasaďte na světlé, vzdušné a teplé místo, leč v polostínu. Rostlinu doma pěstujte při běžné pokojové teplotě, v zimě teplota nesmí klesnout pod 13 stupňů Celsia. Netýkavku pěstovanou na zahradě přikryjte chvojím.

Krok 2

Sazeničky netýkavky vysaďte v dubnu do truhlíků, květináčů anebo na záhon do humózní výživné zeminy s pH 6. V květináči pěstujte vždy jen jednu rostlinu. Rostlinu zasaďte do truhlíků anebo závěsných nádob, případně na kraje záhonů. Netýkavku pěstujte samostatně anebo v kombinaci s lobelkami, břečťanem anebo begóniemi, s nimiž se doplňují.

Krok 3

Netýkavku zalévejte vydatně, protože nesnáší vyschnutí. Zemina musí být vždy vlhká. V době nižších teplot a v zimě omezte zálivku. V případě, že netýkavka svěsí listy, okamžitě ji zalejte!

Krok 4

Rostlina si však potrpí na větší vlhkost vzduchu, a proto jí do misky dejte oblázky, které dokáží vlhko udržet. 

Krok 5

Netýkavku začněte přihnojovat až po jejím prokořenění, a to jednou týdně plným hnojivem pro balkonové květiny. Během zimy rostlinu nehnojte.

Krok 6

Netýkavku množte semeny anebo vrcholovými řízky, které získáte seřezáním rostliny. Ty vám pak velmi rychle zakoření ve vodě anebo v substrátu.

Důraz klaďte na výběr odrůd. Některé netýkavky jsou pouze jednoletky a jiné i víceletky. Odrůdy vybírejte podle toho, kde chcete a za jakým účelem, rostlinu pěstovat. (truhlík – jednoletka, záhon víceletka apod.)


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-netykavku-rady.html