jaktak.cz

Jak pěstovat yzop | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat yzop | rady. Yzop je léčivá bylina, která roste volně v přírodě a je sbírána pro své pozitivní účinky na trávicí a močový systém. Kromě toho také působí dezinfekčně, antibioticky a pomáhá léčit nemocný dýchací systém. Kromě toho se však yzop používá i v kuchyni jako koření, a je také okrasnou květinou. Použití yzopu je všestranné. Co takhle si yzop lékařský vypěstovat doma?

Co je potřeba

• semena yzopu
• slunné stanoviště
• vhodnou zeminu
• vodu
• hnojivo
• pařeniště

Krok 1

Semena yzopu kupte ve specializovaném obchodě na semena a zahradní potřeby, kde je zaručeně seženete v té nejlepší kvalitě. Doporučuji například internetový obchod se semeny rostlin osiva-semena.cz.

Krok 2

Semena yzopu sázejte koncem března do pařeniště, kde je nechte klíčit a růst po dobu jednoho měsíce.

Krok 3

Vyrostlé sazenice yzopu pak přesaďte na trvalé stanoviště až koncem dubna. Sazenice yzopu sázejte ve sponu 30 centimetrů.

Krok 4

Yzop sázejte do dobře propustné hlinitopísčité půdy bohaté na živiny s vysokým obsahem vápníku. Pozor na spodní vodu.

Krok 5

Yzop vysaďte na slunné stanoviště chráněné před větrem. Rostlinu můžete sázet na zahradu do venkovních nádob, ale i do květináčů (pro pěstování v interiéru).

Krok 6

Yzop zalévejte pravidelně podle počasí odstátou vodou (u interiérových lijte vodu do misky). Pozor na přelití!

Krok 7

Od jara do konce srpna yzop přihnojujte 1 x za 14 dní organickým hnojivem zředěným s vodou.

Krok 8

Rostlinku přesazujte podle potřeby. Jelikož není mrazuvzdornou rostlinou, na podzim je potřeba yzop přesaďit a nechat přezimovat v místnosti s pokojovou teplotou.

Krok 9

Množení yzopu je standardní. Yzop množte řízky anebo trsy v průběhu léta. Trsy od sebe oddělte a stejně jako řízky zapíchněte do půdy v pařeništi.

Vysaďte si yzop u zelí a salátů! Bylina odpuzuje bělásky.

Yzop se užívá jako kloktadlo při suchém kašli; v dýchacích cestách působí dezinfekčně až antibioticky. V kuchyni jej použijte pro dochucení pečeného masa, polévek, omáček, salátů, nakládané zeleniny nebo paštik.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-yzop-rady.html