jaktak.cz

Jak udělat broskvovou marmeládu | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Broskvová marmeláda se vyznačuje lehkou chutí a jemnou vůní. Vyrábíme ji obvykle tehdy, když máme přebytek broskví - přezrálých nebo nestandardní kvality. Příprava broskvové marmelády je snadná a bez problémů se do ní může pustit i kuchařský elév. Jak na to?

Co je potřeba

kuchyňské vybavení a náčiní
zavařovací sklenice
suroviny podle předpisu

Krok 1

Dříve byly broskvoně výsadou hlavně jihomoravských sadů a zahrad. Při současném teplejším počasí se broskvím daří i ve středních polohách České republiky. Mnohem větší broskví se k nám dováží z jižněji položených států. Od července do září jsou broskve běžně k mání v zelinářských a jiných obchodech a na tržnicích.

Krok 2

Připravovat broskvovou marmeládu z jakostního ovoce by bylo neekonomické. Na marmeládu zpracujeme broskve horší kvality: přezrálé či různého stupně zralosti, lehce pomačkané, mechanicky poškozené, nestandardně rostlé. Ale nikdy nepoužíváme ovoce nahnilé. Krom toho, že je hniloba ovoce lidskému zdraví nebezpečná, shnilý plod pokazí chuť celé dávky ovoce.

Krok 3

Broskve omyjeme proudem vody, necháme okapat a pak kuchyňsky připravíme: vyřežeme poškozené kousky ovoce, vyjmeme pecku a broskve rozkrájíme na malé kousky. Používáme malý ostrý nůž. Musíme ovšem dávat pozor, abychom se nepořezali, protože ovoce je kluzké. Na přípravu broskvové marmelády broskve neloupeme, což nám velmi usnadní práci.

Krok 4

Nakrájené ovoce odvážíme, abychom věděli, kolik dalších přísad budeme přidávat. Při vaření broskvové marmelády se řídíme obvyklým pravidlem, že na jeden kilogram ovoce přidáme půl a tři čtvrtě kilogramu cukru. Protože broskvovou marmeládu připravuje většinou z přezrálých broskví, které mají velmi málo pektinu, musíme přidat želírovací přípravek. Postačí-li nám marmeláda ne příliš hustá, přidáme na jeden kilogram cukru jedno balení želírovacíhoi prostředku. Jestliže chceme mít broskvovou marmeládu tužší, přidáme dva balíčky přípravku na jeden kilogram cukru.

Krok 5

Odvážené ovoce dáme do hrnce, podstříkneme asi půl deci vody, přikryjeme poklicí, přivedeme k varu. Pak snížíme plamen, poklici sundáme a za stálého míchání (ode dna) broskve zvolna rozváříme a odpařujeme přebytečnou vodu. Vaříme asi patnáct minut. Pak odstavíme a ručním tyčovým mixerem ovoce i se slupkami rozmixujeme.

Krok 6

Dáme opět na plotu a přivedeme k varu. Pak přisypeme cukr a v troše cukru rozmíchaný želírovací přípravek. Opatrně mícháme, aby se cukr rozpustil. Za stálého míchání necháme asi tři minuty procházet var. V této fázi nabude marmeláda čistého vzhledu – zjasní se. Při sváření cukru dbáme zvýšené opatrnosti – marmeláda stříká a horký cukr na kůži pálí. Proto tuto práci nikdy nesvěřujeme dětem.

Krok 7

Horkou marmeládu naléváme sběračkou přímo nebo pomocí nálevky (trychtýře) do čistě vymytých a vypařených sklenic. Uzavřeme je čistými a vypařenými víčky a okamžitě překlopíme na víko. Horká marmeláda jednak víčko sterilizuje, jednak pomůže k pevnějšímu „zatažení“ víčka. Když je marmeláda ve sklenicích vlažná, ale ještě tekutá, překlopíme je na dno, aby marmeláda stekla a nezůstala pod víčkem (jestliže to neuděláme, nic se nestane, je to spíš „kosmetická“ úprava).

Krok 8

Sklenice s broskvovou marmeládou popíšeme: druh ovoce, produkt a rok výroby. Usnadní nám to pozdější tápání ve spíži, při hledání správného druhu zavařeniny.

- Broskvovou marmeládu používáme na plnění jemného pečiva (koblihy, rolády), k promazávání perníků, piškotů a moučníků z třeného těsta. Broskvová marmeláda je také výtečná pod máslový krém v dortu, na slepování piškotů při přípravě pudinkových dezertů. Jestliže jsme nepřipravovali jemnější broskvový džem, podáváme broskvovou marmeládu i k pečivu (rohlíky, chléb, vánočka), a to s máslem nebo bez másla – jak kdo rád (nebo může).

- Nemáme-li ruční mixer, ovoce před vařením semeleme na masovém mlýnku a dále postupujeme podle návodu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-broskvovou-marmeladu-recept.html