jaktak.cz

Jak udělat fazolové lusky na slanině | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Fazolové lusky: recepty. Fazolové lusky na slanině (fazolky na slanině) jsou báječnou přílohou k minutkovým nebo grilovaným masům. Někomu chutnají jen k opečeným nebo k vařeným bramborům či k bramborovým kaším. I když tento způsob nepatří k tradičním českým jídlům, fazolové lusky na slanině se rychle staly oblíbenými. Jejich příprava je velmi snadná. Jak udělat fazolové lusky na slanině?

Co je potřeba

kuchyňské vybavení a bádobí
suroviny podle rozpisu

Krok 1

K přípravě fazolových lusků na slanině použijeme pokud možno čerstvé, křehké a nezdřevnatělé nedozrálé lusky fazolek. Lepší jsou s kulatějším průřezem, než lusky ploché. V zimním období můžeme použít i fazolek zmražených, ale hotový produkt nebude tak chutný. Na jednu osobu počítáme asi deset deka syrových fazolových lusků.

Krok 2

Čerstvé fazolové lusky je třeba důkladně proprat, protože na nich během růstu ulpěl prach, někdy i částečky zeminy. Osvědčilo se lusky nejprve na nějakou chvilku namočit, pak opatrně promnout a pod proudem vody opláchnout. Pak odřízneme oba konce lusku a stáhneme tvrdé vlákno. To je asi nejpracnější fáze celé přípravy.

Krok 3

Fazolové lusky nakrájíme na velikost, který vyhovuje naší chuti. Nejběžnější je ponechat lusky v celé jejich délce, ale někdo je má rád nakrájené na malé kousky. Záleží zejména na zvyku pojídat zelené fazolky (hlavně děti někdy dlouhé lusky odmítají). Při krájení zároveň odstraníme poškozené části lusku.

Krok 4

Patnáct až 20 deka prorostlé anglické slaniny nebo pěkného uzeného boku nakrájíme na úzké delší nudličky a dáme je rozpustit na lžíci oleje nebo sádla. Přidáme jednu na drobno nakrájenou cibuli a společně opékáme. Cibuli je možno vynechat. Pak přisypeme fazole, osolíme, okořeníme trochou mletého pepře, zprudka orestujeme, zalijeme asi půl deci vody, na tři až čtyři minuty přikryjeme poklicí. Pak odklopíme a stále prudce necháme necháme tekutinu vyvařit. Na fazolkách se se měl utvořit slabý „film“. Fazolky by měly zůstat křehké.

Krok 5

V některých předpisech se doporučuje fazolky nejprve rychle ovařit ve vodě, zcedit a pak dát na slaninu. Je to možné, ale krom toho, že máme „o špinavý hrnec“ a jeden pracovní úkon navíc, při dušení si fazolky ponechají veškerou chuť. Někdo doporučuje na dochucení přidat drcený česnek, je to také dobré, může se to stát obměnou, ale typická chuť fazolových lusků se česnekem trochu ztrácí.

Krok 6

Fazolové lusky na slanině podáváme nejčastěji k minutkovým masům nebo k masům připravovaným na grilu. Když je podáváme na talíři, můžeme si „vyhrát“ se servírováním a dlouhé lusky „svázat“ snítkami pažitky nebo tenkými proužky naťové cibulky. Při podáváním u grilu servírujeme fazolky na slanině v nahřáté míse s poklopem – chladnoucí fazolky ztrácejí na chuti.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-fazolove-lusky-na-slanine-recept.html