jaktak.cz

Jak udělat cuketovou nádivku | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat cuketovou nádivku | recept. Cuketová nádivka je výtečná nejen pro plnění masových kapes, drůbeže či zeleniny, ale velmi dobře chutná i jako samostatně upečený příkrm k pečeným a dušeným masům, případně jen samotná – buď se zeleninovým salátem nebo jako studený slaný zákusek. Jak udělat cuketovou nádivku? Přinášíme sice trochu pracnější, ale zaručený pracovní postup, na jehož konci je vynikající cuketová nádivka.

Co je potřeba

Vybavená kuchyně s pečicí troubou

Suroviny podle návodu

Krok 1

Nádivky používáme k plnění „dutin“ v mase nebo v zelenině, které pak dále tepelně upravujeme. Většina nádivek obsahuje vejce, případně jiné složky, které varem nabudou (například rýže), a tak nádivka během tepelné úpravy zvětší svůj objem a vyplní dutinu. Zároveň nádivka vstřebává chutné šťávy, které při varu maso nebo zelenina pouští.

Krok 2

Nebo nádivku pečeme v samostatném pekáčku a podáváme ji k pečeni. Obliba nádivek je ale taková, že je v některých domácnostech zvykem péct nádivku jako samostatný pokrm nebo jako přílohu (příkrm) k masitým jídlům. Pro svou nižší energetickou hodnotu je velmi oblíbená cuketová nádivka, která se připravuje z cukety, vajec a staršího pečiva.

Krok 3

Pusťme se do přípravy cuketové nádivky. Tři celozrnné rohlíky nebo šest menších bílých rohlíků nebo půl balíčku toustového chleba nakrájíme na kolečka (kostky), pokropíme mlékem nebo vodou a necháme tekutinu vstřebat. Vhodné je pečivo tak dva dny staré – čerstvé se příliš „rozmáchá“, úplně tvrdé pečivo zase zůstává ostré i v nádivce. Jestliže nemáme starší pečivo, můžeme si vypomoci asi 350 gramy strouhanky.

Krok 4

Polovinu velké cukety nebo jednu střední cuketu oloupeme, zbavíme jader a vláknitého středu a nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme s nakrájeným pečivem, šesti žloutky, dvěma drcenými stroužky česneku nebo lžičkou sušeného česneku, půl lžičkou soli a muškátovým květem (na špici jídelního nože) nebo s muškátovým oříškem (asi 10krát strouhnout na malém struhadélku). Dobře promícháme.

Krok 5

Ze šesti bílků, které jsme oddělili od žloutků, vyšleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do nádivkové hmoty s cuketou. Těsto přelijeme do tukem vymazané a strouhánkou vysypané formy nebo pekáče. Povrch pokapeme olejem nebo poklademe lístečky másla (i rostlinného). V předehřáté troubě cuketovou nádivku pečeme při 180 stupních.

Krok 6

Upečenou cuketovou nádivku necháme chvíli „odpočinout“ – tím trochu ztuhne. Podáváme ji k pečeným masům (velmi dobře chutná k drůbeži, vepřové pleci nebo k telecí pečeni). Nebo jíme cuketovou nádivku jako samostatné bezmasé jídlo. Dobře chutná i studená.

Krok 7

Cuketovou nádivkou plníme proříznuté kapsy v telecím nebo vepřovém mase (po naplnění dobře spíchneme jehlami nebo zašijeme hrubou bílou nití, kterou po uvaření odstraníme). Nebo nádivkou plníme drůbež, kterou budeme péci vcelku – kachnu, kuře, holoubata, pernatou zvěřinu. U drůbeže zajistíme krk (jehlou), aby nádivka nevytékala vrchem. Spodní část drůbeže s nádivkou zašijeme. Maso s nádivkou pečeme zvolna a delší dobu, aby bylo dobře propečené a nádivka ztuhla.

  • Do nádivky můžeme nasekat kousek libového uzeného masa nebo kvalitní šunky.
  • Chceme-li cuketovou nádivkou plnit masa nebo zeleninu, připravíme ji tužší, aby se nám s ní lépe pracovalo. Ze zeleniny volíme k plnění: hlavičky žampionů, seříznutá a vydlabaná rajčata, vydlabané cukety, paprikové lusky, tykvičky.
  • Cuketovou nádivku můžeme připravit z polovičního množství a naplnit jí zbylou vydlabanou polovinou cukety.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-cuketovou-nadivku-recept.html