jaktak.cz

Jak udělat chutově vyváženou rajčatovou polévku | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Rajčatová polévka, někdy také nazývaná polévkou rajskou, patří k těm trochu svérázným pokrmům, které každý „nemusí“. I mnozí dospělí si pamatují, jak jim rajčatová polévka ve školní jídelně „narůstala“ na talíři. Udělat rajčatovou polévku sice není obtížné, ale přesto je třeba na její přípravu se trochu víc soustředit. Jak udělat rajčatovou polévku, aby byla dobrá a chuťově vyvážená?

Co je potřeba

  • rajčata a další přísady podle návodu
  • kuchyňské vybavení a zařízení

Krok 1

Rajčatová polévka má sladkokyselou chuť a krémovitou konzistenci. Obvykle se zavařuje drobnými těstovinami, domácím strouháním z vaječného těsta, noky nebo někdy i uvařenou rýží. Rajčatová polévka je poměrně sytá, proto ji podáváme k lehčímu hlavnímu chodu, případně jako menší samostatné jídlo.

Krok 2

Rajčatovou polévku můžeme udělat z čerstvých rajských jablek nebo z rajčatového protlaku. Příprava z rajského protlaku je jednodušší, rychlejší a není závislá na roční době a ceně rajčat. Polévka z čerstvých rajčat je z nutričního hlediska hodnotnější, je svěží chuti a my máme jistotu, že neobsahuje žádné konzervanty.

Krok 3

Při vaření rajské polévky se raději držíme tradičních zvyklostí, zejména co se týká koření. Chuť rajčatové polévce dodává cibule, bobkový list, nové koření a tymián (případně bazalka), sůl, cukr a případně i trocha citronové šťávy nebo octa. Polévku mírně zahustí jíška připravená na másle nebo na dobrém oleji. Při použití těchto ingrediencí není třeba přidávat žádná průmyslově připravená polévková dochucovadla.

Krok 4

Na dvou lžicích másla nebo dobrého oleje zpěníme drobně nakrájenou cibulku. Zasypeme ji dvěma polévkovými lžicemi hladké nebo polohrubé mouky a za stálého míchání připravíme zlatavou cibulovou jíšku. Opatrně ji zalijeme půl litrem vody a rozmícháme.

Krok 5

Do základu z jíšky přidáme čtyři oloupaná a rozsekaná rajčata, jeden bobkový list, špetku tymiánu, tři kuličky nového koření a půl lžičky soli. Rajčata krátce provaříme, obvykle stačí deset minut. Při vaření směs několikrát promícháme, aby se nepřipálila.

Krok 6

Hrnec s rozvařenými rajčaty odstavíme z plotny. Vyndáme bobkový list a nové koření. Jestliže máme ruční mixer, směs v hrnci důkladně rozmixujeme. Při použití ručního mixeru je třeba dát pozor, kapky horkých rajčat mohou opařit. Můžeme použít i velký mixer nebo směs můžeme propasírovat přes husté ostré síto.

Krok 7

Rozmixovanou hladkou kaši z rozvařených rajčat a jíšky naředíme do takové hustoty, jakou máme rádi u rajské polévky a přivedeme k varu. Počítáme s tím, že varem rajčatová polévka ještě zhoustne. Polévku ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl, cukr, jsou-li rajská jablíčka málo kyselá tak i trochu citronové šťávy nebo octa.

Krok 8

V jiném hrnku zvlášť uvaříme těstovinovou zavářku nebo noky. Scedíme je a vložíme do hotové rajčatové polévky. Těstoviny bychom sice mohli zavařovat přímo do polévky, ale protože je značně koncentrovaná, těstoviny se v ní vaří déle a víc hrozí připálení polévky. Je to ovšem jen otázkou zvyku, výsledek je stejný. Nebo můžeme do hotové polévky vložit trochu (zbylé) uvařené rýže, kterou už jenom prohřejeme.

Krok 9

Rajčatovou polévku můžeme při podávání posypat čerstvými natrhanými lístky bazalky. Někde je zvykem přidávat do porcí rajčatové polévky trochu sladké nebo zakysané smetany.

Při použití rajského protlaku vysypeme obsah konzervy na cibulovou jíšku a provaříme s kořením, které v závěru z polévky vyjmeme. Protlak výrobní postup značně urychlí, ale čerstvá zelenina je z výživového hlediska hodnotnější, a bez konzervantů.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-chutove-vyvazenou-rajcatovou-polevku-recept.html