jaktak.cz

Jak udělat rajčatový salát s majonézou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak udělat rajčatový salát s majonézou | recept. Rajčatový salát s majonézou by se směle mohl označit jako specialita studené kuchyně. Rajčatový salát s majonézou může být podáván jako pikantní předkrm při „velkých tabulích“ či jako osvěžující malé občerstvení podané hostům. Rajčatový salát s majonézou udělá vždy ohromný dojem. A přitom je jeho příprava poměrně snadná. Jak udělat rajčatový salát s majonézou? Recept čtěte a postupujte podle něj dále.

Co je potřeba

  • miska, nůž, prkénko, lžíce
  • servírovací nádobí
  • suroviny podle receptu

Krok 1

Rajčatový salát s majonézou je výrobek lahůdkové studené kuchyně. Jeho základ tvoří nakrájená jakostní rajská jablíčka, cibule a další suroviny, které rajčatový salát s majonézou chuťově ozvláštní (jiná zelenina) či zvýší jeho nutriční hodnotu (bílkoviny: sýry, maso, uzenina, vejce, těstoviny).

Krok 2

Rajčatový salát s majonézou podáváme vždy dobře vychlazený, ale neskladujeme jej příliš dlouho, půl hodiny, nanejvýš hodinu. Jednak rajčata ztrácejí pevnost, jednak jako všechny výrobky s majonézou rychleji podléhá zkáze.

Krok 3

Na rajčatový salát s majonézou použijeme pevná zralá rajčata. Nehodí se vodnatější odrůdy, máme-li možnost, vybíráme plody uvnitř spíše dutější než plné šťávy. Na barvě rajčat nezáleží. Ale když připravujeme rajčatový salát s majonézou pro hosty, můžeme pro zvýšení barevného efektu k červeným rajčatům i trochu žlutých, případně i hnědých (odrůda) rajčat.

Krok 4

Jestliže budeme rajčatový salát s majonézou podávat jako předkrm, počítáme asi jedno jablíčko na osobu (nebo tři pro dva). U salátu předloženého jako občerstvení počítáme dvě rajčata na osobu. Salát podávaný coby hlavní jídlo (večeře) podáváme v miskách zároveň se zbytkem salátu v servírovací míse (aby byla možnost přídavku podle libosti). Pak na porci musí být alespoň čtyři rajčata. Množství je pouze doporučené, záleží na velikosti rajčat, množství dalších přísad a oblibě salátu.

Krok 5

Rajčata na salát s majonézou krájíme na osminky, aby kousky rajčat zůstaly pevné. Cibuli krájíme ostrým nožem na drobné kostičky. Česnek můžeme rozetřít, prolisovat, nakrájet na drobné kousky nebo použít sušený (osvědčil se). Zeleninovou papriku krájíme na jemné proužky z poloviny lusku. Sýr chutná nakrájený na kostičky o hraně asi centimetr (aby byl v salátu patrný).

Krok 6

Šunku nebo uzeninu krájíme na delší tenké hranolky. Vejce krájíme na kostičky, a nebo – lépe – rozkrájená na osminky klademe na vrch salátu (aby se žloutek nerozmočil). Vařené nebo pečené kuřecí maso nakrájíme na plátečky nebo syrové maso nakrájíme na proužky a rychle restujeme.

Krok 7

Rajčatový salát s majonézou – bezmasý. Osm rajčat rozkrájíme na osminky, dvě menší cibule na drobno. Deset deka sýru (eidam, čedar) a dvě vařená vejce nakrájíme na kostičky. Mírně osolíme, opepříme a vmícháme jedno balení dobré majolky (bez škrobových emulgátů) nebo majonézu připravenou z jednoho žloutku. Majonéza v podstatě rajčata jen obalí. Necháme hodinu rozležet a podáváme s pečivem.

Krok 8

Rajčatový salát s majonézou a uzeninou. Do rajčat s cibulí přidáme na proužky či hranolky nakrájenou kvalitní šunku nebo salám (z masa). Promícháme s majonézou. Nebo můžeme přidat sýr, salám i vejce. Přisolíme, okořeníme bílým nebo černým pepřem, necháme chvilku rozležet. Takový salát je pochoutkou i pro lidi, kteří za jiných okolností rajčata vůbec nejedí (vyzkoušeno).

Krok 9

Rajčatový salát s majonézou a masem. Místo uzeniny přidáme buď na proužky nakrájené zbylé vařené nebo pečené (grilované) kuřecí maso. Nebo na troše tuku orestujeme proužky kuřecích prsíček, které položíme na rajčata smíchaná s cibulí a majonézou. Zdobíme dvěma olivami, několika kapary či lístky čerstvé bazalky.

Krok 10

Rajčatový salát s majonézou a česnekem. Do sýrové verze rajčatového salátu s majonézou přidáme čtyři nadrobno nakrájené nebo dva prolisované stroužky česneku. Místo pepře okořeníme salát pálivou paprikou nebo směsí sladké papriky a trochy chilli a špetkou provensálského koření nebo čerstvou bazalkou (buď to nebo ono). Tento typ salátu ocení spíše dospělí, je vhodný při letních party.

Krok 11

Rajčatový salát s majonézou je pokrm svým způsobem trochu „noblesní“, proto si dáme záležet i s jeho servírováním. Sluší mu skleněné poháry, skleněné, porcelánové nebo keramické misky. Nebo rajčatový salát pokládáme na dezertní talířek a zdobíme osminkami vajec, kousky dobrého tuňáka nebo kousky studené pečeně. Podáváme s celozrnným nebo banketovým pečivem, ale výtečně chutná i s dobrým chlebem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-rajcatovy-salat-s-majonezou-recept.html