jaktak.cz

Jak udělat rajčatový salát s cibulí | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Rajčatový salát s cibulí recept. Jsou druhy zeleniny, které spolu chutí a vůní ladí. Takové souznění představuje kombinace rajčat a cibule. Harmonický akord doplňují sůl, pepř, ocet, cukr. Kdyby nic jiného nebylo, rajčatový salát s cibulí by byl i tak výtečný. Jaké další ingredience můžeme použít? Jak udělat rajčatový salát s cibulí, aby nebyl stále stejný?

Co je potřeba

Suroviny podle návodu Kuchyně nebo kuchynský kout se základním vybavením

Krok 1

Rajčatový salát s cibulí podáváme jako přílohu k masitým nebo zeleninovým jídlům, jako osvěžující svačinu v horkých letních dnech, s pečivem jako lehkou večeři. Rajčatový salát s cibulí můžeme mít rovněž připravený v ledničce pro případ nenadálého hladu při redukční dietě, protože jeden kilogram rajčat má jen asi 225 kilokalorií a sto gramů cibule asi 41 kilokalorií. Když rajčatový salát s cibulí neosladíme, je velmi vhodný pro diabetiky a lze jej konzumovat i při tak zvané dělené stravě.

Krok 2

Rajčatový salát s cibulí připravujeme z vyzrálých, ale pevných rajčat, přičemž vůbec nezáleží na jejich velikosti či barvě. Nepoužíváme rajčata přezrálá (příliš měkké), rajčata zelená a už vůbec ne rajčata nahnilá. Před použitím rajčata důkladně omyjeme, opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.

Krok 3

Na rajčatový salát s cibulí můžeme použít cibuli suchou i mladou, a to včetně tak zvané krkavice (u ní jen musíme odstranit zdřevnatělý stonek, který je pod slupkou. Vhodná je i mladá naťová cibulka – tu použijeme celou včetně zelené části. Jemnější chuť má šalotka (ošlejch), ale ta je méně často k mání. Rajčatový salát dobře chutná i s cibulí červenou, která je méně štiplavá než bílá.

Krok 4

Omytá rajčata nakrájíme. Někdo má rád rajčata nakrájená na plátky, někdo raději na osminky. Osminky řežeme tak, že rajče ostrým nožem rozpůlíme, polovinu rozčtvrtíme a čtvrtinu rozděláme řezem do hrany čtvrtiny (viz obrázek).

Krok 5

Cibuli oloupeme, opláchneme pod tekoucí vodou a ostře nabroušeným nožem nakrájíme na jemné kostičky. Mladá cibule (a k rychlé spotřebě určená cibule „krkavice) má hodně šťávy, která při krájení v mikroskopických částečkách stříká (hlavně do očí). Proto je třeba mít velmi ostrý nůž a pracovat rychle. Misky a umyjeme si ruce.

Krok 6

Poměr cibule a rajčat lze stěží někomu předepisovat. Záleží na tom, jak má kdo rajčatový salát s cibulí rád. Rajčata bývají v převaze, obvykle se přidává jedna cibule na čtyři pět rajčat. Děti chtějí cibulky méně, muži chtějí většinou cibule víc – ale i to je individuální.

Krok 7

Zálivku na rajčatový salát s cibulí připravujeme z vody, soli a cukru. Množství zálivky a intenzita chuti závisí na kuchařovi, ale nálev by měl být „vyvážený“. Roli hraje i kyselost či sladkost použitých rajčat. A pochopitelně i množství připravovaného salátu. Zálivku vlijeme na rajčata s cibulí, jemně promícháme a decentně dokořeníme mletým černým nebo bílým pepřem a trochou dobrého oleje. Znovu jemně promícháme a dáme vychladit.

Krok 8

Varianty rajčatového salátu: do salátu přidáme dva stroužky rozdrceného česneku nebo lžičku česneku sušeného. Nebo salát posypeme jemně sekanou pažitkou. Zajímavou chuť dodá rajčatovému salátu s cibulí také čerstvá bazalka (sušená má jinou chuť), brutnák, saturejka nebo čerstvý tymián (s tím opatrně, je velmi aromatický). Někdo sype rajčatový salát s cibulí sekaným čerstvým koprem.

Náš tip: Šest rajčat rozkrájíme na osminky, dvě cibule na drobné kousky. Deset deka dobrého suchého salámu (typ vysočina) nakrájíme na delší, ale velmi jemné hranolky. Promícháme s rajčaty a cibulí, mírně opepříme. Připravíme si zálivku ze čtyř lžic vody, lžíce octa (nebo půlky citronu), lžičky cukru a půl lžičky soli a čtyř lžic olivového (nebo jiného dobrého) oleje. Rozmícháme a zalijeme salát. Ochutnáme, doladíme a podáváme s chlebem jako letní večeři, máme-li balkánský sýr, můžeme jím porce posypat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-rajcatovy-salat-s-cibuli-recept.html