jaktak.cz

Jak připravit tvarohovo-ovocný pohár | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Výroba ovocného poháru představuje nevyčerpatelnou dávku fantazie, inspirace a nápadů. Žádný ovocný pohár není tak náročný na výrobu nebo přípravu, jako pečený sladký zákusek, a může jej plnohodnotně zastoupit nebo předčit. Ovocný pohár je lehce stravitelný, hodnotný a většinou pestrý, aby dostatečně naladil naše chuťové buňky. Zkuste pro změnu tvarohový pohár se sezónním nebo kompotovaným ovocem a přidejte do něj něco zdravého s obsahem vláknin, oříšků a semínek.

Co je potřeba

Vezměte poháry, následující recept co do množství odpovídá asi tak čtyřem pohárům. Připravte si 2 balení tvarohu (může být vanička i kostka), ovoce čerstvé - jahody, meruňky, broskve, nektarinky, banány a jakékoliv další ovoce, asi tak 200 g. Jeden menší kompot broskvový ( může být i jiný druh ovoce, kompotované ovoce však podpoří výrobu pyré), dále potřebujete oříšky, semínka, ovesné vločky a 3 lžíce cukru do tvarohu.

Krok 1

Opražte ořechovou směs Na suché pánvi za stálého míchání opražíte žitné nebo ovesné vločky s oříšky a semínky (nezáleží na druhu), pražení dělejte při nižší teplotě, ne na prudkém ohni. Pražení trvá jen několik minut, pražené produkty by neměly být tmavé, opražte je dozlatova.

Krok 2

Ovocné pyré Ovoce očistíme, nakrájíme na kousky a v misce je prosypeme lžící cukru. Přidáme k nim kompotované broskve a vše rozmixujeme. Vznikne nám ovocné pyré.

Krok 3

Tvaroh smícháme s cukrem a s pudingem Tvarohy ušleháme s cukrem, orientačně doporučíme 3 lžíce cukru, ale záleží na chuti tvarohu, když je více nakyslý, můžeme cukr podle naší představy o chuti přidat. Pokud jste ještě neochutnali kombinaci rozšlehaného tvarohu a uvařeného pudingu, tak to tentokrát zkuste. Tvaroh dle původního návodu ušlehejte s cukrem, uvařený a oslazený puding nechte vychladnout, aby měl stejnou teplotu jako připravený tvaroh. Aby se vám na pudingu, který chladne neutvořil škraloup, ihned po uvaření pudingu jej na povrchu posypte cukrem (krystal nebo krupice) a nemíchejte. Při chladnutí se žádná škraloupová vrstva nevytvoří. Anebo můžete míchat mírně puding ve studené vodní lázni (to je již trochu pracnější), ale jen pomalu, aby puding vám nezřídl. Smíchejte tvaroh s pudingem tak, že do tvarohu postupně přidávejte puding, nejlépe míchejte ručně, elektrickým rychlým šleháním by mohl puding zřídnout.

Krok 4

Do pohárů střídavě navrstvíme ovocné pyré, připravený tvaroh a opražená semínka s ořechy a takto opakujeme, dokud nejsou poháry plné. Před podáváním můžeme hotové poháry v ledničce vychladit, budou lépe chutnat, zejména v letním období.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-tvarohovo-ovocny-pohar-recept.html