jaktak.cz

Jak udělat fazolovou polévku s klobásou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Fazolová polévka s klobásou je hutná a sytá, proto ji připravujeme jako menší samostatné jídlo nebo má-li po ní následovat sladké, moučné či lehké bezmasé jídlo. Fazolovou polévku s klobásou vaříme i v případech, kdy chceme péci domácí vdolky či houstičky. Fazolovou polévku s klobásou si rádi dáme v chladných zimních dnech. Jak udělat fazolovou polévku s klobásou?

Co je potřeba

  • suroviny podle receptu
  • základní kuchyňské vybavení a zařízení

Krok 1

Do studené vody namočíme půl kilogramu barevných fazolí – červených, strakatých, černých. Na fazolovou polévku s klobásou jsou barevné fazole vhodnější, než fazole bílé nebo zelené fazole mungo. Fazole necháme namočené několik hodin. Je dobré například vzpomenout si večer a namočit fazole přes noc.

Krok 2

Fazole uvaříme do měkka, a to bez přidání soli, aby neztvrdly. Nejlepší je na vaření fazolí použít tlakový hrnec. Z půl kila suchých fazolí získáme asi víc fazolí, než upotřebíme na polévku. Ale protože var trvá poměrně dlouho, je ekonomické uvařit celý balíček při jednom varu a případně zbylé fazole odložit na salát, jako přídavek do jiných jídel, či „pro strýčka příhodu“ zamrazit v mrazáku.

Krok 3

V hrnci na polévku na dvou lžicích oleje osmažíme cibuli. Místo cibule můžeme použít asi deset centimetrů bílé části pórku. Když je zlatá, zasypeme třemi lžicemi hladké nebo polohrubé mouky a usmažíme cibulovou jíšku. Potom do jíšky vmícháme jednu nastrouhanou mrkev, menší petržel a malý kousek celeru.

Krok 4

Směs rychle mícháme, aby se zelenina mírně opekla. Jestliže se na dně hrnce utvoří mírný nahnědlý povrch, nevadí. Ale nesmí to být připálená vrstva. Zeleninu v jíšce pražíme asi minut, nanejvýš dvě. Na závěr přidáme vrchovatou lžíci sladké mleté papriky a půl lžičky kmínu.

Krok 5

Zeleninu zalijeme vodou z fazolí – nejlépe přes síto. Zamícháme, aby se jíška odlepila ode dna a rozvařila se. Do vařící se hladké polévky vrátíme uvařené fazole, a to v takovém množství, jak to máme rádi – někdo má rád hodně, někdo méně fazolí. Záleží i na tom, jaké množství polévky chceme připravit. Zkušenost: Z jednoho balíčku suchých fazolí se připraví čtyři litry optimálně zahoustlé polévky (jíšky musí být víc).

Krok 6

Oloupeme a na menší kousky nakrájíme jednu klobásu nebo 150 gramů točeného salámu. Volíme polosuché „šunkové“ typy, případně méně suchou paprikovou klobásu „střední třídy“. Čabajských a suchých slovenských klobás je do polévky skoro škoda (jestliže jich nemáme nadbytek). Vložíme ji do polévky. Klobásu (na rozdíl od jemného párku či špekáčku) není třeba předem opékat.

Krok 7

Polévku budeme ještě asi deset minut vařit, aby se klobása provařila, ale „nezhadrovatěla“. Mezitím budeme i dochucovat. Rozetřeme, podrtíme, případně jen nastrouháme čtyři stroužky méně aromatického nebo dva stroužky ostrého česneku. Vložíme do polévky. Přidáme hrst rozemnuté majoránky. Ochutnáme a dokořeníme solí, pepřem, pálivou paprikou.

Krok 8

Hotovou polévku dochutíme sekanými zelenými natěmi: libečkem, pažitkou, natí mladé cibulky, jemně sekaným pórkem, saturejkou. Podáváme s chlebem nebo domácím pečivem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-fazolovou-polevku-s-klobasou-recept.html