jaktak.cz

Jak udělat mrkvovou polévku | recepty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak udělat mrkvovou polévku | recepty. Mrkvovou polévku můžeme připravit pro obměnu jídelního lístku, a nebo v případě, že mrkev výrazně převládá v našich zásobách zeleniny. Protože je mrkev sama o sobě nasládlá a trochu mdlá, což ne každému v polévce vyhovuje, přinášíme několik tipů, jak udělat mrkvovou polévku, jejíž chuť nebude fádní.

Co je potřeba

suroviny podle návodu
vybavená kuchyň

Krok 1

Mrkvi vaření prospívá, což jinak není u zeleniny běžné. Mrkev má značný obsah některých vitaminů a minerálních látek, a ty se – podle odborníků – lépe uvolní varem. Kořen mrkve obecné obsahuje sodík, draslík, železo, fosfor, hořčík, zinek a mangan. Z vitaminů to je především karoten (provitamin A), vitamin C (o ten ale varem z větší části přicházíme), vitamin E, niacin, thiamin a vitamin B6. Mrkev je nutričně hodnotná i pro vysoký obsah vlákniny. Její využitelná energie je pouhých 146 kilojoulů ve sto gramech.

Krok 2

Při vaření mrkvové polévky můžeme použít mrkev jako hlavní surovinu (typickým představitelem je polévka zvaná mrkvový krém), nebo můžeme mrkvovou polévku připravovat tak, že je mrkev převládající zeleninou. Dalším způsobem jak udělat mrkvovou polévku, je použít mrkvových nudliček coby vložky (zavářky) do základní bílé polévky.

Krok 3

Bílá mrkvová polévka: V hrnci na polévku na dvou lžicích másla zpěníme cibuli, přidáme tři lžíce hladké mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji litrem vývaru (masového, zeleninového – můžeme použít i nepříliš slanou vodu, v níž jsme vařili květák), případně jíšku zalijeme vodou a „pomůžeme si“ jednou kostkou zeleninového nebo masového vývaru. Asi deset minut prováříme, aby byla polévka hladká. Pak do ní nasypeme dvě menší nebo jednu velkou očištěnou a na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev. Vaříme dalších pět minut. Polévku dochutíme solí, mletým pepřem a muškátovým květem. Do hotové přidáme sekaný libeček a zelenou petrželku.

Krok 4

Mrkvová polévka s nudlemi: Na lžíci másla nebo dobrého oleje zesklovatíme cibulku. Přidáme na kostky nakrájenou mrkev, dva nakrájené stroužky česneku a společně restujeme, až mrkev pustí do másla oranžové barvivo. Pak zalijeme litrem vývaru nebo litrem vody s jednou kostkou polévkového výtažku. Když je mrkev uvařená, ale ještě trochu tuhá, zavaříme polévkovými nudlemi a dochutíme solí, trochou mletého pepře, kurkumou nebo kari kořením. Kdo má rád ostré, může přidat i trochu chilli. Sypeme libečkem, petrželkou nebo pažitkou.

Krok 5

Jak udělat mrkvovou polévku pro ty, kdo neradi „koušou“ do vařené mrkve? Na lžíci másla osmažíme v menším kastrolku jednu cibulku a jednu jemně nastrouhanou mrkev. Zalijeme půl litrem vody necháme uvařit do měkka. Pak přes síto přelijeme vývar do polévkového hrnce, doplníme tekutinu na jeden litr, a to buď vývarem nebo vodou s polévkovou kostkou. Zcezenou zeleninu na prkénku dokonale rozmačkáme. Přidáme rozmačkaný česnek, špetku pepře, sůl, trochu majoránky, jedno celé vejce a tolik krupice nebo strouhánky, aby vzniklo tužší těstíčko. Z něho pak lžičkou vykrajujeme noky do vařícího se mrkvového vývaru. Kořeníme libečkem a zelenou petrželí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-mrkvovou-polevku-recepty.html