jaktak.cz

Jak udělat cuketovou pomazánku | recept na letní pomazánku

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat cuketovou pomazánku | recept na letní pomazánku. Cuketová pomazánka je báječná pochutina, které přijdou na chuť i zapřísáhlí odpůrci cuket. Cuketovou pomazánku můžeme konzumovat pár hodin po přípravě, a nebo ji sterilizací připravíme na dobu, kdy je o cukety nouze. Udělat cuketovou pomazánku není těžké, ale aby byl výsledek „patru lahodící“ je nutno dodržet doporučovaný postup. Jak udělat cuketovou pomazánku, aby se povedla?

Co je potřeba

  • velká zralá cuketa
  • jedno rajče
  • jedna cibule
  • dobrý olej
  • česnek, sůl, pepř
  • kuchyňské zařízení

Krok 1

Cuketová pomazánka je varianta na tradiční balkánský pokrm – „kaviár z baklažánu“. Někomu chutná cuketová verze dokonce ještě víc, protože na mírně nahořklou chuť baklažánu nejsme v našem zeměpisném pásmu moc zvyklí. Cuketová pomazánka namazaná na krajíčcích bílého nebo celozrnného pečiva je velmi lahodná, ale skoro chuťovou „bombou“ je cuketová pomazánka na klasické chlebové topince. Do zásoby zavařená cuketová pomazánka se tak může stát s nadšením přivítanou silvestrovskou pochoutkou.

Krok 2

Na cuketovou pomazánku využijeme především cukety, o které nikdo příliš nestojí – velké kusy, které zapomenuty tiše zrály až do podoby, kdy mají tvrdou slupku, vyzrálá semena a tuhé žluté vláknité maso. Z takových „starých kusů“ je cuketová pomazánka nejlepší.

Krok 3

Velkou a zralou cuketu důkladně omyjeme (kartáčem) a rozkrojíme po délce i na šířku. Ostrou lžicí vydlabeme semena a vlákna kolem nich. Slupkou dolů naskládáme kusy cukety na suchý pečicí plech a při asi 180°C rozpečeme do měkka. Nebo kusy cukety naskládáme do vhodné nádoby a rozpečeme v mikrovlnné troubě. Je důležité, aby „maso“ cukety bylo dokonale měkké.

Krok 4

Rozpečenou cuketu necháme úplně vychladnout. Pak ostrou lžicí vydlabeme rozpečenou hmotu. Jestliže jsme cuketu rozpékali v mikrovlnce, zůstala na dně nádoby tekutina. Tu slijeme. V mixéru nebo ručním mixerem ve vhodné vyšší nádobě rozmixujeme cuketu na hladkou kaši.

Krok 5

Pak slabým pramínkem přiléváme olej (jako když se dělá majonéza). Mixovaná hmota začne opaleskovat a mírně tuhnout. Ještě za mixování přidáme lžičku soli a čtvrt lžičky mletého černého pepře. Hmotu přelijeme z mixeru do mísy (nebo jen vyndáme ruční mixer).

Krok 6

Spaříme a oloupeme jedno větší pevné rajské jablko, které rozsekáme na drobné kousky. Na prkénku utřeme nebo lisem prolisujeme čtyři stroužky česneku. Jednu menší cibuli nakrájíme nadrobno. Rajče, česnek a cibuli vmícháme do cuketové hmoty. Ochutnáme, podle potřeby přisolíme. Pozor: tyto ingredience je skutečně třeba připravit zvlášť a doporučovaným způsobem. Kdybychom rajče mixovali, bylo by na kaši. Česnek by zůstal ve velkých kusech a cibule by mixováním zhořkla.

Krok 7

Cuketovou pomazánku dáme na několik hodin vychladit do lednice. Ztuhne a bude mít na lomu „voskový“ lesk. Nebo pomazánkou naplníme malé skleničky (maximálně objem 0,3, ideální jsou od přesnídávky) a sterilizujeme asi 20 až 25 minut při 80°C.

Krok 8

Cuketová pomazánka je výtečná s bílým nebo celozrnným pečivem nebo s topinkami opečenými na tuku. Na samotném chlebu je také dobrá, ale krajíc trochu rozmočí. Kdo má rád, může topinky ještě potřít česnekem. Jestliže má někdo rád „tatarák“, ale nemůže nebo nechce jej jíst, tato pomazánka z cukety na topince ho uspokojí, možná i nadchne.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-cuketovou-pomazanku-recept-na-letni-pomazanku.html