jaktak.cz

Jak uvařit bramborové noky | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak uvařit bramborové noky | recept. Bramborové noky se pro nás mohou stát rychlým a levným východiskem, když z nějakého důvodu nemůžeme připravit klasický bramborový knedlík, a přesto máme chuť na přílohu nebo i hlavní jídlo z bramborového těsta. Návod, jak udělat bramborové noky je velice jednoduchý a je určen spíše kuchařským začátečníkům. Suroviny jsou na tři porce bramborových noků.

Co je potřeba

  • pět brambor
  • hrnek mouky
  • jedno vejce
  • sůl
  • kuchyňské vybavení a zařízení

Krok 1

Při vší úctě k filmovým tvůrcům Pelíšků, a při respektování oblíbených filmových „hlášek“, rozdíl mezi knedlíkem a nokem nespočívá v jeho povrchové oslizlosti. V české kuchyni je nok chápán jako kousek měkkého a rychle připraveného těsta, které se do vařící vody vykrajuje lžicí. Na rozdíl od knedlíku, jehož těsto bývá propracovanější a knedlík je obvykle tvarován rukou. Je ovšem nutno objektivně dodat, že s mísením vlivů jiných národních kuchyní terminologie v současné době poněkud splývá. My budeme noky dle tradice vykrajovat.

Krok 2

Bramborové noky připravujeme: když máme jen mladé brambory, když jsme nestihli brambory na bramborové knedlíky uvařit dostatečně předem (oba důvody způsobí, že těsto rychle řídne), dále když nemáme moc brambor, nemáme moc času, a pohříchu i tehdy, když s výrobou bramborových knedlíků máme zatím jen malé, žádné nebo špatné zkušenosti.

Krok 3

Na bramborové noky nám na tři porce stačí pět uvařených brambor. Měly by být zimní, vařené ve slupce a vychladlé. Ale protože budeme pracovat rychle, můžeme použít i brambory uvařené bez slupky, a nebo brambory ne zcela studené. Dále potřebujeme jedno vejce a hrnek mouky. Do bramborového těsta je nejlepší hrubá, ale ve stavu nouze lze použít i polohrubou nebo hladkou. Hladká mouka je skutečně krajním řešením, ale lze použít i ji, je to vyzkoušeno.

Krok 4

Na sporák dáme vařit větší hrnec s vodou, aby byla okamžitě připravena pro zaváření bramborových noků.

Krok 5

Brambory rozstrouháme na struhadle s jemnými očky. Do pracovní mísy přidáme jedno celé vejce, špetku soli a mouku. Rychle rozmícháme v hladké těsto. Jestliže používáme raných nebo ne zcela studených brambor, těsto bude zpočátku tuhé, ale pak začne měknout. Takže musíme pracovat rychle, aby nezřídlo docela.

Krok 6

Do vařící osolené vody lžicí vykrajujeme menší noky. Lžíci si předem namočíme do vody, aby se kousky těsta dobře oddělovaly. Na suché lžíci nebo na lžíci se zbytky těsta by nok ulpěl. Pracujeme rychle, aby prodleva mezi prvním a posledním bramborovým nokem nebyla moc dlouhá (aby první noky nebyly rozvařené).

Krok 7

Noky jsou uvařené, když všechny plavou na povrchu. Děrovanou naběračkou nebo sítkem je vybíráme do mísy. Není moc vhodné uvařené noky slít najednou (jako třeba těstoviny, protože bychom si do nich scedili i malé rozvařené kousky těsta. Trochu omastíme (kousek másla, pár kapek oleje) a protřepeme. Necháme chvíli stát, protože mírně ztuhnou.

Krok 8

Noky podáváme jako přílohu k masitým jídlům, k dušenému špenátu, a nebo je můžeme jen posypat smaženou cibulkou, brynzou, rozpečenou slaninou, případně do nich zamíchat dušené kyselé nebo sladké zelí (nebo kombinace vyjmenovaného).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-bramborove-noky-recept.html