jaktak.cz

Jak udělat dušenou mrkev s hráškem | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Recept na dušenou mrkev s hráškem. Dušenou mrkev s hráškem mají rády hlavně děti. Jemná sladkokyselá chuť jim vyhovuje, kulaté hrášky v oranžové mrkvi se jim líbí. Dušenou mrkev s hráškem si s chutí dáme jako hlavní chod i jako přílohu k masu. Jak udělat dušenou mrkev s hráškem? Recept čtěte pečlivě.

Co je potřeba

mrkev (alespoň dvě na osobu)
hrášek
máslo, smetana, hladká mouka
koření
kuchyňské vybavení a zařízení

Krok 1

Dušená mrkev s hráškem se připravuje z čerstvé mrkve (může to být karotka i pozdní mrkev), cibule a mladého hrášku. Protože je čerstvý hrášek málokde ke koupi, a když, tak je jeho sezona velice krátká, obvykle se k mrkvi přidává hrášek sterilizovaný. Hrášek dušenou mrkev jednak chuťově ozvláštní, ale také pokrmu dodá rostlinné bílkoviny. Množství hrášku přidáváme podle vlastní obliby, obvykle stačí jedna střední plechovka na kilogram mrkve.

Krok 2

Mrkev oškrábeme, abychom ji zbavili povrchové vrstvy. Na jednu porci pro dospělého počítáme alespoň dvě větší mrkve, ale většinou dušené rkve s hráškem připravíme trochu, aby bylo „na přidání“ nebo na ještě jedno menší jídlo. Výživově tím mrkev určitě nezíská, ale na chuti ji ohřívání přidá.

Krok 3

Oloupeme, omyjeme a nakrájíme dvě cibule. Dáme je zpěnit na dvě lžíce másla nebo rostlinného másla, případně můžeme použít i olej. Máslo je ale nejchutnější. Na zpěněnou cibuli nasypeme mrkev nakrájenou na kolečka. Chvíli zeleninu opékáme, pak mrkev lehce osolíme a zalijeme vodou, aby byla tak akorát potopená. Přikryjeme poklicí a necháme dusit do poloměkka.

Krok 4

K napolo podušené mrkvi nasypeme hrášek i s nálevem, který mrkev ochutí. Promícháme, provaříme a zahustíme zátřepkou z půl hrníčku vody a jednou dvou (podle množství) lžic hladké mouky. Jinou variantou zahuštění může být zátřepka ze zakysané smetany.

Krok 5

Mrkev ochutnáme a podle vlastních zvyklostí „doladíme“ mletým pepřem, lžicí octa nebo citronové šťávy, cukrem a solí. Variantu se smetanou můžeme někdy pro změnu ochutit trochou karí koření. Po dochucení provaříme, ale už za stálého míchání – přidaný cukr a mouka by se mohly připálit.

Krok 6

Dušenou mrkev s hráškem podáváme jen s vařenými bramborami. Nebo lze pokrm doplnit volským okem nebo kouskem pečeného masa. Dospělým můžeme k dušené mrkvi s hráškem přidat kousek opečené kvalitní uzeniny, ale dětem pokud možno uzeniny nedáváme (a stolujeme-li s nimi, raději se jich z výchovných důvodů“ také vzdáme).

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-dusenou-mrkev-s-hraskem-recept.html