jaktak.cz

Jak upéct ovocný koláč s drobenkou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Recept na ovocný koláč s drobenkou. Ovocné koláče s drobenkou sice můžeme připravovat po celý rok, nejvíc ale přesto chutnají v létě a na podzim, kdy je dostatek čerstvého domácího ovoce. Drobenka na koláči nejen příjemně ladí s ostřejší chutí ovoce, ale také pečivo zpevňuje jako vrchní krusta. Jak upéct ovocný koláč s drobenkou? Recept a několik praktických zkušeností pro začátečníky v kuchyni čtěte dále.

Co je potřeba

Suroviny na přípravu ovocného koláče s drobenkou:
400 g polohrubé mouky
250 g másla nebo rostlinného másla
200 g moučkového cukru
1 kypřící prášek do pečiva
2 vanilinové cukry
2 žloutky nebo 1 celé vejce
500 g šťavnatého ovoce

Krok 1

Na ovocný koláč s drobenkou volíme šťavnaté ovoce ostřejší sladkokyselé chutí: rybíz, borůvky, meruňky, broskve, ostružiny a všechny druhy švestek. Na ovocný koláč s drobenkou se příliš nehodí jahody, maliny, hrušky, a ani exotické ovoce. Ovoce před použitím vždy vypeckujeme. Můžeme použít i ovoce horší jakosti, nikdy ale ovoce nahnilé.

Krok 2

Ovocný koláč s drobenkou je velmi chutný, když použijeme více druhů ovoce – ovoce může být namíchané – například drobnější bobulky sypeme mezi větší kusy jiného ovoce. A nebo jedním druhem poklademe vždy větší kousek těsta, a pak koláč nařežeme podle použitého druhu ovoce.

Krok 3

Na ovocený koláč s drobenkou zaděláváme pevnější těsto, do kterého ovoce při pečení nezapadne. Vhodná jsou kynutá těsta (může být i lité) nebo tak zvaná křehká těsta, někdy také zvaná linecká. Náš koláč bude z křehkého (lineckého) těsta.

Krok 4

Na koláč pečený ve formě o průměru 30 centimetrů budeme potřebovat 300 gramů polohrubé mouky, 200 gramů másla nebo rostlinného másla, 100 gramů cukru – to je základní poměr na linecké těsto (3 : 2 : 1). Dále dva žloutky, jeden kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr a citronovou kůru.

Krok 5

V mouce rozmícháme kypřící prášek, cukr a vanilinový cukr. Přidáme dva žloutky nebo jedno celé vejce a na kousky rozkrájený tuk. Rukou zpracujeme v těsto. Protože současná másla, a ještě víc másla rostlinná, obsahují určité procento vody, není třeba dodávat do těsta žádnou tekutinu. Z těsta vytvoříme bochánek a necháme je v lednici alespoň půl hodiny odležet.

Krok 6

Mezitím připravíme drobenku. Potřebujeme 50 gramů másla, 100 gramů polohrubé nebo hrubé mouky, 100 gramů moučkového cukru, jeden vanilinový cukr. Mouku, cukr a máslo rukou zpracujeme na sypkou hmotu, která při stisknutí mezi prsty tvoří hrudky.

Krok 7

Ovoce přebereme, opláchneme, odpeckujeme, zbavíme stopek, případně (broskve) nakrájíme na menší kousky.

Krok 8

Koláčovou formu vyložíme rovnoměrně těstem. Buď vyválíme placku a vložíme ji do formy (na plech) nebo těsto rukama stejnoměrně vymačkáme – což je sice méně „profesionální“, ale jisté. Těsto mírně zvedneme k okrajům formy. Protože těsto obsahuje hodně tuku, není třeba formu vymazávat.

Krok 9

Na těsto poklademe ovoce. Ovoce zasypeme drobenkou. Vložíme do středu předehřáté trouby a zvolna pečeme při 180 stupních Celsia asi 40 minut. Pečení nesmí být příliš prudké, aby se ovocný koláč s drobenou propekl i ve svém středu. Křehký ovocný koláč s drobenkou necháme zcela vychladnout a teprve pak krájíme. Porce můžeme přizdobit šlehanou nebo zakysanou smetanou (mírně přislazenou).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-ovocny-kolac-s-drobenkou-recept.html