jaktak.cz

Jak upéct meruňkovou bublaninu | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct meruňkovou bublaninu | recept. Tento recept na meruňkovou bublaninu je sice mezi kuchaři a kuchařkami méně známý, výsledek ale stojí za to. Ačkoliv meruňková bublanina má ostrou pikantní chuť po meruňkách, v sezóně si ji dopřáváme velice rádi. Připravujeme ji obvykle z čerstvých meruněk, které jsou hodně šťavnaté, aby bublanina typicky „bublala“ rozpečeným ovocem. Protože mezi kuchaři a kuchařkami koluje hodně receptů, vybrali jsme proto tento trochu neobvyklý recept. Jak upéct meruňkovou bublaninu se škrobovou moučkou?

Co je potřeba

  • Na bublaninu se škrobovou moučkou budeme potřebovat:

  •  4 vajíčka
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 140 gramů hrubé mouky
  • 3 plné lžíce škrobové bramborové moučky (solamyl)
  • 100 g tuku na pečení
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • 4 lžíce mléka
  • tuk a strouhánku na vysypání pekáče nebo koláčové formy
  • 1 vanilinový cukr na posypání
  • 0,5 kilogramu očištěných a vypeckovaných meruněk

Krok 1

Pro někoho jsou meruňky vzácným, téměř lahůdkovým ovocem, jinde nevědí, co si s úrodou meruněk počít. Na jednu dávku meruňkové bublaniny je potřeba půl kilogramu ovoce, proto bublanina nebude velkou finanční zátěží, ani když meruňky koupíme na tržnici nebo v obchodě.

Krok 2

Meruňky přebereme a vypeckujeme. Výhodou meruněk je, že nebývají červivé a málokdy podlehnou plísním. Vadou meruněk bývá jejich nezralost a nebo naopak přílišná zralost. Pro účely kuchyňského zpracování na bublaninu ani jeden extrém nijak zvlášť nevadí.

Krok 3

Z tuku, žloutků a cukru našleháme pěnu. Po lžicích přidáváme střídavě škrobovou moučku (solamyl) a mléko. Stále šleháme. Nakonec zašleháme hrubou mouku s práškem do pečiva a sníh ze čtyř bílků. Kdybychom měli nějaké zbylé bílky, můžeme je přidat – tato bublanina „snese“ sníh až z šesti bílků.

Krok 4

Těsto nalijeme do vymazaného, strouhankou vysypaného pekáče nebo do jiné pečící formy s vyšším okrajem. Poklademe půlkami meruněk, posypeme vanilinovým cukrem a trochu pokapeme rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě, ale velmi zvolna – asi při 180°C. Upečená meruňková bublanina „odskakuje“ od krajů pekáčku a její okraj bez ovoce je zlatohnědý (ale ne moc tmavý).

Místo škrobové moučky můžeme použít dva pudinkové prášky s vanilkovou příchutí


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-merunkovou-bublaninu-recept.html