jaktak.cz

Jak upéct švestkovou buchtu | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct švestkovou buchtu | recept.  Podle informací, které nám předávají pohádky, museli čeští Honzové odcházet do světa v jinou dobu než na podzim. Protože na podzim by jim maminky do uzlíku zcela jistě nebalily buchty s mákem či tvarohem, ale buchty švestkové, „slíváky“. Nad tradiční buchtu se švestkami není. Nabízíme jednoduchý, ale prověřený recept a návod, jak upéct švestkovou buchtu nejen pro „hloupého Honzu“.

Co je potřeba

  • 1 kg švestek
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 100 g pískového cukru
  • necelou lžičku soli
  • 2 dcl mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 a 1/2 dcl tuku (směs sádla a rostlinného tuku)
  • 1 vejce
  • cukr na posypání švestek

Krok 1

Na švestkovou buchtu se sice hodí všechny druhy švestek, ale nejchutnější jsou podzimní švestky, které jsou tuhé, sladké a snadno se loupají. Na švestkovou buchtu je sice možno použít i půlené švestky zmrazené nebo půlené švestky zavařené ve vlastní šťávě, ale čerstvé jsou nejlepší. Švestky omyjeme a vypeckujeme.

Krok 2

Na švestkovou buchtu zaděláváme jednoduché a méně tučné kynuté těsto. Jeho základem je především kvalitní mouka. Mnohé domácnosti pečou švestkové buchty podle vlastních předpisů, v nichž může být použita kombinace mouky různé frakce. Ale naprosto dostačující je používat mouku polohrubou, výsledek je dobrý a vyzkoušený. Na jeden plech běžné velikosti je potřeba zadělat těsto z půl kilogramu mouky.

Krok 3

Odvážíme půl kilogramu polohrubé mouky a 100 gramů pískového cukru. V zadělávací nádobě smísíme mouku, cukr a necelou lžičku soli. Sůl musí v kynutém těstě být, jinak je moučník bez chuti. Ohřejeme dvě deci mléka, aby bylo vlahé. V něm rozmícháme půl kostky droždí, dvě lžíce moučné směsi a necháme vzejít kvásek.

Krok 4

Připravíme tuk do těsta – měla by to být směs, v níž bude i sádlo. Tajemství zlatých a křehkých buchet se švestkami našich prababiček spočívalo právě v použití sádla do těsta. A i když nám to dnes připadá možná neakceptovatelné – na zadělávání kynutého těsta se používal i tuk slepičí – sebraný ze studeného slepičího vývaru. Nám postačí rozpuštěná směs vepřového sádla a rostlinného másla – budeme potřebovat asi jeden a půl decilitru.

Krok 5

Vzešlý kvásek, tuk a jedno celé vejce přilijeme do mouky a vymícháme těsto. Když budeme pracovat ručně, trvá hnětení těsta asi půl hodiny. Proto je výhodnější používat nějaký elektrický hnětač. Těsto musí být úplně hladké, lesklé a musí se od stěn hnětací nádoby odlepovat, aniž by na ní ulpívalo. Na buchty potřebujeme tužší těsto. Kdyby bylo moc měkké, přidáme trochu mouky.

Krok 6

Přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny až hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. Z vykynutého těsta ostrým nožem odřezáváme stejně velké kousky. Na pomoučené pracovní ploše z nich vytáhneme stejně silné obdélníčky. Na každý položíme čtyři menší nebo tři velké půlky švestek. Zasypeme je lžičkou cukru. Nebo, když máme kostkový cukr, vložíme ke švestkám na každou půlku švestky čtvrtku cukrové kostky.

Krok 7

Švestky zabalíme do úhledného podlouhlého balíčku. Rukou ještě „domodelujeme“, aby síla těsta byla po celém plášti budoucí švestkové buchty stejná. Vkládáme spojem dospod na sádlem (nebo zbylou směsí) pomazaný plech. Rozestupy mezi buchtami udržujeme asi jeden centimetr a buchty rovnáme pravidelně do řad. Tím docílíme, že buchty při pečení vykynou do tvaru cihliček.

Krok 8

Povrch buchet potřeme tukem (směsí se sádlem, máslem nebo rostlinným tukem) a dáme péct do předem dobře vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C asi 25 minut. Když jsou buchty zlatohnědé, vyndáme plech a ještě horké buchty převrátíme. Tím docílíme, že vrchní strana buchty nebude „odfouklá“ a nasákne do ní šťáva puštěná během pečení.

Krok 9

Švestkové buchty cukrujeme těsně před podáváním. Někdo je rád ještě teplé, ale po horkém kynutém pečivu může citlivější lidi pálit žáha.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-svestkovou-buchtu-recept.html