jaktak.cz

Jak udělat meruňkové knedlíky z krupicového těsta | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Vybraný recept: Meruňkové knedlíky mají ostrou pikantní chuť a je možné je připravovat z každého druhu těsta na ovocné knedlíky. Nabízíme návod, jak udělat meruňkové knedlíky tentokrát z krupicového těsta. Příprava je rychlá, výrobní náklady nízké a výsledek vždy velmi dobrý. Jak udělat meruňkové knedlíky z krupicové kaše? Recept čtěte pozorně, aby se dílo vydařilo.

Co je potřeba

  • krupice (dětská či hrubá)
  • polohrubá nebo hrubá mouka
  • jedno vejce
  • mléko
  • meruňky
  • cukr, máslo a posýpka

Přesné množství jednotlivých ingrediencí je uvedeno v článku.

Krok 1

Krupicové těsto je velmi jemné, proto se dobře hodí na přípravu meruňkových knedlíků, do kterých vkládáme meruňky výrazné chuti. Jestliže nemáme ovoce čerstvé, můžeme na meruňkové knedlíky použít i ovoce mražené nebo nakládané ve vlastní šťávě. Na těsto jen potřebujeme krupici, mléko, vejce a hrubou nebo polohrubou mouku.

Krok 2

Na přípravu těsta z krupice můžeme s úspěchem využít zbylou krupicovou kaši, která je tuhá a nikdo už o ni nemá zájem. Nevadí, když bude sladká. A nebo si základ těsta připravíme sami. Stačí uvařit hustou krupicovou kaši ze tří decilitrů mléka a asi 100 gramů krupice.

Krok 3

Kaši necháme vychladnout, tím ještě víc ztuhne. Do studené krupicové kaše rozmícháme jedno celé vejce a tolik hrubé nebo polohrubé mouky, aby vzniklo vláčné a nelepivé těsto. Těsto přeložíme na moukou posypanou pracovní plochu, poprášíme moukou i svrchu a válečkem rozválíme na tenčí placku

Krok 4

Placku rozřežeme nožem nebo rádýlkem na čtverce. Doprostřed každého čtverce položíme půlku meruňky. Jestliže požíváme meruňky zavařené, musejí být vykapané. Když máme meruňky mražené, je třeba chvíli je nechat povolit.

Krok 5

Meruňky balíme do těsta jako do šátečku. Spoje pevně stiskneme. Pak meruňkový knedlík dotvarujeme – zakulatíme. Dbáme, aby těsto bylo ze všech stran pokud možno stejně silné. Krupicové těsto je tvárné, pracuje se s ním dobře.

Krok 6

Do velkého hrnce nebo kastrolu dáme vařit vodu. Osolíme ji lžičkou soli. Je dobré zvolit takový hrnec, v němž bude při dostatečném množství vody ještě volný prostor – až se knedlíky začnou vařit, uvolní se s nich částečky mouky, voda začne pěnit a vystupovat vzhůru.

Krok 7

Meruňkové knedlíky rychle vkládáme do vařící vody. Klesnou ke dnu hrnce a obvykle se k němu přilepí. Počkáme, až těsto trochu zatvrdne a vařečkou nebo teflonovou lopatkou meruňkové knedlíky opatrně podebereme a odloupneme ode dna. Kdyby meruňkové knedlíky nebyly zatuhlé nebo bychom si vzali kovovou lžíci, mohli bychom je protrhnout.

Krok 8

Meruňkové knedlíky z krupicového těsta jsou uvařené za asi osm minut. V polovině času je třeba je obrátit, aby se vařily ze všech stran. Uvařené vyplavou na povrch. Meruňkové knedlíky připravené ze zavařených meruněk jsou uvařeny dříve, knedlíky ze zmrazených meruněk vyplavou na povrch o něco později. Vybíráme je děrovanou naběračkou, skládáme do mísy a trochu pomastíme, aby se neslepovaly. Krupicové těsto po uvaření neztuhne tolik jako třeba těsto bramborové nebo tvarohové, meruňkové knedlíky zůstanou pěkně vláčné a měkké.

Krok 9

Meruňkové knedlíky na talíři sypeme podle svého zvyku a chuti.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-merunkove-knedliky-z-krupicoveho-testa-recept.html