jaktak.cz

Jak uvařit cibulovou omáčku | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Přinášíme dva dobré recepty na cibulovou omáčku. Cibulovou omáčku obvykle připravujeme k masům, která již jsou nějak tepelně upravena, případně k vařené zelenině či luštěninám. A přednosti v kuchyni? Cibulová omáčka je rychlá, levná a její příprava je snadná. Jak udělat cibulovou omáčku na různý způsob? Přinášíme dva kulinářské tipy.

Co je potřeba

Cibule
Tuk, mouka, koření podle návodu
Základní kuchyňské vybavení a zařízení

Krok 1

Na přípravu cibulové omáčky používáme běžnou bílou cibuli, která má výraznou chuť. Cibuli na cibulovou omáčku krájíme na kostičky nebo na kolečka (půlkolečka), protože chceme docílit, aby se cibule v omáčce rozpadala. Cibule krájená na měsíčky (po délce) zůstává ve velkých kouscích, a to ne každému vyhovuje.

Krok 2

Cibuli na každou omáčku musíme nejdříve osmažit – získá tím na chuti i na barvě. Pouze uvařená cibule je nasládlá a mdlá a nedá omáčce žádnou chuť. Jako tuk používáme máslo, olej, případně trochu sádla nebo tuku vyškvařeného ze slaniny. Omáčku buď nezahušťujeme, nebo ji zahustí jíška, kterou rozvaříme (bešamel).

Krok 3

Cibulová omáčka k uzenému masu. Velmi často koupíme pěkné uzené maso, které potřebuje jen minimální konečnou úpravu. Pro polití knedlíků, brambor nebo luštěnin ale potřebujeme nějaký „sos“. Vyrobíme ho z cibule. Tři velké cibule rozkrájíme na kostičky. Dáme smažit na lžíci oleje nebo sádla. Když je zlatá, přidáme na silnější plátky nebo hrubé kousky nakrájené uzené maso. Chvíli společné opékáme.

Krok 4

Když se cibule začne „napalovat“ (ne připalovat), zalijeme vývarem nebo vodou a společně dusíme, až se cibule rozpadá a maso je provařené. Pak maso vyjmeme, cibuli necháme odpařit na tuk, zasypeme lžičkou mouky, okořeníme pepřem. Rychle mícháme, aby se cibulový základ a mouka opékali. Na dně kastrolku se vytvoří slabá vrstva, což je žádoucí, jen ji nesmíme připálit. Zalijeme vodou a ostrou lžicí ode dna mícháme a odškrabujeme napečenou mouku s cibulí. Dokonale provaříme, ochutnáme, dochutíme. Do hotové omáčky přidáme oříšek másla. Omáčkou poléváme přílohu k masu (brambory, bramborové knedlíky, kaši nebo luštěniny).

Krok 5

Cibulová omáčka jednoduchá. Tři cibule oloupeme, omyjeme a nakrájíme na půlkolečka. Na dvou lžicích oleje, sádla nebo másla osmažíme do zlatova, zasypeme třemi lžícemi hladké mouky a dál za stálého míchání smažíme, až je cibule nahnědlá a mouka zlatavá. Pak zalijeme půl litrem vývaru nebo vodou. Provaříme, zkorigujeme hustotu (buď přidáme vodu nebo vaříme déle, aby víc zhoustla), dochutíme solí, drceným kmínem, mletým pepřem a tři i čtyřmi střiky worcesterské omáčky (nebo sójové). Cibulová omáčka je hotová.

Krok 6

Varianta: Do cibulové omáčky přidáme na ochucení lžíci plnotučné hořčice. Chuť omáčky zlepší troška nadrobno rozdrcených sušených hub nebo dva drcené stroužky česneku (přidáme společně s tekutinou). Tato omáčka je dobrá k masovým roládám či ke grilovanému masu, ke kterým nemáme přírodní šťávu, a nebo jí poléváme vařenou zeleninu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-cibulovou-omacku-recept.html