jaktak.cz

Jak připravit cuketový nákyp | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit cuketový nákyp | recept. Cuketový nákyp má několik výhod: je rychlý, zdravý a máme-li dobrý zdroj cuket a nemusíme je kupovat, pak je cuketový nákyp i levný. Bez připomínek ho snědí i členové rodiny, kteří cuketám příliš nefandí. Cuketový nákyp jíme teplý i studený. Jak nákyp z cuket připravit? Přinášíme recept na jednu jeho možnou variantu v pečicí troubě.

Co je potřeba

cuketa
vejce
další suroviny podle návodu
kuchyňské vybavení a pečící troubu

Krok 1

Základem cuketového nákypu je cuketa. Vyzrálejší pustí méně vody, ale použít můžeme i cuketu mladou. Do cuketového nákypu dále přidáváme vejce, která pokrm zkypří a zpevní, a nějaké plnidlo, které nasákne přebytečnou vodu (mouku, strouhanku, vločky). Cuketový nákyp pečeme v troubě ve vymazaném pekáči.

Krok 2

Cuketu oloupeme, vyzrálejší plod zbavíme jader, nastrouháme na hrubém struhadle nebo nožem nasekáme na menší kostičky. Trochu pomačkáme rukou a puštěnou vodu slijeme (můžeme ji nalít do jakékoliv polévky, jestli právě nějakou vaříme). Vodu je třeba slít, protože jinak by byl pokrm rozbředlý.

Krok 3

Čtvrt kilogramu mletého trochu posoleného a opepřeného vepřového masa dusíme na jedné velké pokrájené cibuli asi deset minut. Nebo na masovém mlýnku pomeleme zbytky tepelně upraveného masa z předchozího jídla, případně kuřecí maso z křídel a hrudi, které jsme vyvářeli na polévku. Jinou možností je na cibuli vysmahnout na drobné kousky nakrájenou libovou slaninu nebo málo tučné uzené maso. Vařené maso s cibulovým základem jen promícháme, už dále neopékáme, jen mírně dochutíme pepřem. Necháme zchladnout.

Krok 4

Do zadělávací mísy dáme připravenou cuketu, maso s cibulkou, tři vaječné žloutky, jeden hrnek strouhanky nebo hrubé mouky, nebo kombinaci obou, případně můžeme část mouky nebo strouhanky nahradit ovesnými vločkami. Ušleháme tuhý sníh z bílků a lehce vmícháme do hmoty. Komu se nechce šlehat bílky, vmíchá do těsta vejce celá, ale do sypké moučné přísady rozmíchá půl prášku do pečiva. Do směsi můžeme přidat sekané zelené bylinky - například zelenou petrželku, kerblík nebo celerovou nať.

Krok 5

Hmotu nalijeme do sádlem nebo olejem vymazaného pekáče. Urovnáme povrch, trochu pokapeme tukem (olej, sádlo, máslo, rostlinný tuk) a dáme péct do vyhřáté trouby. Cuketový nákyp pečeme při 180 stupních, nejprve pod poklicí, pak odkryté. Nemáme-li poklici na zapékací nádobu, přikryjeme povrch pokrmu alobalem nebo pečícím papírem. Dopékáme odkryté, až se vytvoří zlatá kůrka. V poslední fázi pečení můžeme posypat strouhaným sýrem.

Krok 6

Cuketový nákyp necháme po upečení chvíli stát, aby trošku ztuhl. Pak lopatkou nabíráme porce. Podáváme s vařenými bramborami. Cuketový nákyp je připraven k snědku - a tím je i náš cuketový recept u konce. Dobrou chuť!

Do cuketového nákypu můžeme přidat i jiné druhy zeleniny: ovařený květák nebo nakrájená syrová rajčata či papriky, ale jen trochu, aby byl cuketový základ zachován.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-cuketovy-nakyp-recept.html-0