jaktak.cz

Jak udělat nepečený jablečný dort | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat nepečený jablečný dort | recept. Nepečený jablečný dort je lahodný a osvěžující dezert. Pro vysoký obsah ovoce a žádný tuk je velmi vhodný pro děti (a chutná jim), a zároveň si nepečený jablečný dort mohou dopřát i lidé, kteří si musejí hlídat energetický příjem. Připravit nepečený jablečný dort je velmi snadné, takže se o něj mohou pokusit i starší děti. Jak udělat výborný nepečený jablečný dort? Nabízíme jednoduchý recept.

Co je potřeba

1 kg jablek

3 balíčky pudinkového prášku

250 g piškotů

cukr dle chuti

kousek celé skořice

4 hřebíčky

1/2 citronu

šlehačka nebo zakysaná smetana k podávání

 

Krok 1

Nepečený jablečný dort je dezert připravený z rozvařených, nejlépe letních nebo podzimních nakyslých jablek, pudinkového prášku, piškotů a trochy cukru. Při použití doporučených sladidel, bezpečném výběru pudinkového prášku pouze z bramborového nebo kukuřičného škrobu a při nahrazení cukrem slazených moučných piškotů vhodnými keksy je nepečený jablečný dort vhodný i pro diabetiky a lidi s bezlepkovou dietou.

Krok 2

Letní nebo nakyslá podzimní jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Takto kuchyňsky připravených jablek budeme potřebovat jeden kilogram. Zalijeme je půl litrem vody, přidáme kousek celé skořice, čtyři hřebíčky a půlku rozkrájeného dobře omytého citronu i s kůrou. Pod pokličkou prudce rozvaříme.

Krok 3

Připravíme si dortovou formu s odnímatelným bočním dílem. Jestliže ji nemáme, použijeme kónickou misku. Vypláchneme studenou vodou. Do pracovní misky vysypeme balíček kulatých dětských piškotů nebo 250 gramů cukrářských piškotů. Další možností je připravovat nepečený jablečný dort v malých miskách jako jednotlivé porce.

Krok 4

Když se jablka začínají rozpadat, vyndáme koření a citron. Ochutnáme a podle potřeby osladíme (cukrem nebo doporučeným sladidlem). Ve třech dcl studené vody rozmícháme tři vanilkové pudinky (celiaci znají „své“ značky zaručeně bezlepkových prášků). Vodu s práškem vlijeme do vařících se jablek a asi tři minuty prováříme.

Krok 5

Na dno formy nebo kónické misky nalijeme vrstvu jablečné hmoty. Na ni poklademe vrstvu piškotů. Zalijeme jablečným rozvarem a položíme druhou vrstvu piškotů a na ně dolijeme zbytek jablek. Poslední vrstvu budou tvořit piškoty, které do jablečné hmoty opatrně vtlačíme. Formou mírně zatřeseme, aby ještě vlahá hmota pronikla mezi piškoty.

Krok 6

Necháme zchladnout a pak uložíme do ledničky, kde by měl nepečený jablečný dort vydržet do druhého dne. Není dobré jeho podávání uspěchat (raději jej připravíme s předstihem). Uležením piškoty provlhnou a nepečený jablečný dort bude lahodně konzistentní.

Krok 7

Před podáváním nepečený jablečný dort překlopíme na tác, uvolníme boky formy a opatrně sejmeme kulatý díl nebo miskou velice jemně zatřeseme. Práci nám usnadní, když před vyklopením na pár sekund namočíme formu do vřelé vody. Jestliže jsme pospíchali, dort nechali ztuhnout jen krátce a on se nám rozsype, je to chyba nevratná. Ani kdybychom se pokusili znovu ho vecpat do formy a dále chladit, už se nespojí.

Krok 8

Nepečený jablečný dort je dobrý sám o sobě. Když ho ale přizdobíme kopečkem mírně oslazené a vanilkou dochucené šlehané nebo zakysané smetany, stane se z dezertu opravdu sváteční pochoutka. Doboru chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-nepeceny-jablecny-dort-recept.html