jaktak.cz

Jak vyměnit struny ke kytaře | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vyměnit struny ke kytaře | rady. Jak vyměnit struny ke kytaře? Kytara je strunný nástroj, na který se hraje drnkáním zpravidla na šest strun, které jsou většinou naladěny v tomto pořadí: e-h-g-d-a-e. Zřídka je možno se setkat také s kytarami se sedmi, devíti nebo dokonce dvanácti strunami. Někdy se stane, že struna praskne, nebo je třeba struny vyměnit z jiného důvodu. Co je k vyměnění strun potřeba a jak se má při této činnosti postupovat? Může se to jevit složité, ale při troše cviku to zvládne opravdu každý šikovný hráč na kytaru.

Co je potřeba

K výměně strun potřebujete:

štípačky

speciální kličku na napínání strun (případně lze koupit také navíječ strun s kleštičkami v jednom)

 náhradní sadu strun

Krok 1

Struny jsou na kytaře napnuty mezi kobylkou a ladícími kolíky, které jsou umístěné na hlavici kytary. Při výměně strun na kytaře je nejprve potřeba odstranit staré struny – zde se postup může lišit, někdo doporučuje nejprve vyndat všechny staré struny a následně nandat všechny nové struny, někdo doporučuje vyměňovat struny jednu po druhé. S uvolňováním struny začínáme ze strany u kolíku, kde strunu uvolníme otáčením tohoto kolíku pomocí kličky. Ze strany u kobylky následně strunu uvolníme vytažením příslušného kolíčku z kobylky.

Krok 2

Novou strunu napneme na kytaru v opačném pořadí. Strunu nejprve připevníme pod kolíček v kobylce a následně druhý konec struny protáhneme dírkou v ladícím kolíku a pomocí kličky točíme kolíkem do doby, než je struna na kytaře napnutá. Strunu přitom přidržujeme druhou rukou. U basových strun, které jsou opředené, je třeba provést asi jen 2 3 otáčky, u strun, které jsou tenké a neopředené (struny „e“ a „h“), je třeba provést otáček asi 6. Musíte postupovat pozvolna a velmi opatrně, protože se docela jednoduše stane, že struna při přehnaném napínání praskne.

Krok 3

Přebytečné struny na konci u ladících kolíků můžete buď ponechat tak, jak jsou, nebo stočit do kroužku a nechat si tak rezervu pro případ, kdy vám struna praskne u kobylky. Nebo je můžete odstranit pomocí štípaček.

Krok 4

Po výměně strun je třeba kytaru naladit, a to někdy i několikrát, protože novým strunám chvíli trvá, než si tzv. sednou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vymenit-struny-ke-kytare-rady.html