jaktak.cz

Jak usnout po kávě | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak usnout po kávě | rady. Jste milovníci kávy? Potom se vám určitě často stává jedna a tatáž situace. Přestože víte, co bude následovat, stejně si neodpustíte šálek svého oblíbeného nápoje ani večer a poté máte problémy právě s usínáním. Pár rad, jak usnout po kávě, může přijít vhod.

Krok 1

Dalo by se říci, že nejideálnějším receptem je kávu si jednoduše večer již nedávat. Pokud si ji přesto dáte, máme pro vás několik tipů, jak i přesto usnout.

Krok 2

Jakým činnostem je vhodné se v tomto případě vyhnout? Jedná se o pití alkoholu, sledování televize, práce na počítači či dokonce hraní počítačových her, přemýšlení o stresujících věcech, intenzivní cvičení, čtení napínavého čtiva, které vám nastartuje mozek a pravděpodobně vás nenechá usnout, nebo novin, které vás v dnešní době zaručeně rozčílí.

Krok 3

Káva obsahuje kofein, který samozřejmě stimuluje všechny naše smysly. Pokud chcete usnout, je tedy ideální cestou tyto stimulace smyslů již nijak nepodporovat dalšími podněty. Je tedy třeba zhasnout světlo, vypnout televizi či rádio. Zkrátka vše, co by váš mozek nutilo k jakékoliv aktivitě. To je však zpravidla až jedna z posledních činností. Těm může předcházet i řada jiných.

Krok 4

Ačkoliv mozek nutí vaše tělo k tomu, aby bylo vzhůru, můžete ho poměrně snadno ošálit. Stačí například kratší a klidné cvičení, vhodné jsou například protahovací cviky, jóga apod.

Krok 5

Vše je možné podpořit také vypitím vhodného nápoje, v tomto případě babské rady doporučují vypití teplého mléka, protože to má skvělý vliv na uklidnění, a tak dokáže navodit příjemné pocity odpočinku.

Krok 6

Další cestou je metoda, při které se snažíte ukolébat své oči. Vhodná je určitě knížka, ale s velmi nenáročnou a odpočinkovou četbou, ideálně ve formě krátkých povídek. Případně je vhodné si vzít časopis, nikoliv však noviny, nebo ještě hůře černou kroniku. Volte četbu, která nebude stimulovat váš mozek k přílišné aktivitě. Díky nenáročné četbě se vaše oči tak výrazně unaví, že vám pomalu začnou padat víčka. To je ten správný impuls k tomu odložit knihu, zavřít oči a spát.

Pokud ani jedna z výše uvedených metod nezabere, pak ještě můžete zkusit počítání oveček.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-usnout-po-kave-rady.html