jaktak.cz

Jak upéct borůvkový koláč s tvarohem | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct borůvkový koláč s tvarohem | recept. Borůvkový koláč s tvarohem, na který nabízíme návod, je hotov doslova raz dva. Jeho příprava je velice snadná a výsledek stejně dobrý, ať koláč peče začátečník, a nebo zkušený kuchyňský bard. Jak upéct borůvkový koláč s tvarohem? Zkuste třeba tento jednoduchý recept.

Krok 1

Borůvkový koláč s tvarohem připravíme z lineckého těsta. Tento typ koláče s tvarohem má výhodu, že na něj lze použít všechny druhy borůvek – čerstvé, zavařené, mrazené, dokonce i sušené (vyzkoušeno, natáhnou do sebe vlhkost z tvarohu, jen jich nesmí být velká vrstva).

Krok 2

Křehké těsto na borůvkový koláč připravíme z 350 gramů polohrubé nebo hladké mouky, 200 gramů másla nebo rostlinného másla, 100 gramů moučkového cukru, půl prášku do pečiva a jednoho celého vejce. Těsto důkladně propracujeme rukama. Utvoříme z něj hroudu a dáme na hodinu do ledničky.

Krok 3

Borůvky přebereme, zbavíme lístečků, jehličí ploštic a stopek plodů. Zavařené necháme na sítu okapat. Mražené borůvky necháme v pokojové teplotě povolit. Případně sušené borůvky namočíme na hodinu, kdy odpočívá těsto, do teplé vody. Pod tekoucí teplou vodou důkladně okartáčujeme citron.

Krok 4

A protože děláme borůvkový koláč s tvarohem, rozmícháme tvaroh. Na jeden kelímek o 250 gramech přidáme dvě nebo tři lžíce cukru (podle toho, jak máme rádi tvaroh sladký), kůru z poloviny citronu, jedno celé vejce. Jestliže nemáme vejce nebo jich nechceme mnoho jíst ze zdravotních důvodů, můžeme místo vejce dát do tvarohu půl balíčku vanilkového pudinku.

Krok 5

Odpočinuté těsto rozválíme na tenkou placku a přeneseme ji na plech nebo jinou plochou pečící formu. Nebo můžeme do formy těsto rozválet malým válečkem nebo rovnoměrně vymačkat rukama. Těsto je tučné, a tak není třeba plech nebo formu vymazávat. Na těsto natřeme rovnoměrně tvaroh.

Krok 6

Připravíme si drobenku, která nasákne unikající borůvkovou šťávu a zpevní povrch moučníku. Smícháme deset deka polohrubé mouky, pět deka másla, osm deka cukru. Do směsi nebo do části směsi můžeme přimíchat trochu strouhaného perníku. Drobenku nasypeme na borůvkovou vrstvu.

Krok 7

Borůvkový koláč s tvarohem pečeme zvolna při 180 až 200°C v předehřáté troubě, ve střední poloze. Pečení bude trvat asi 25 minut. Borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou krájíme, až když vychladne.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-boruvkovy-kolac-s-tvarohem-recept.html