jaktak.cz

Jak udělat jahodové knedlíky | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jahodové knedlíky je možno připravit několika různými způsoby – záleží na tom, kolik máme času a jaké suroviny. Určitou roli hrají i kuchařské zkušenosti, ale i začátečník může udělat jahodové knedlíky, aby byly chutné. Tak jak to s těmi jahodovými knedlíky je? Bonus k receptu na jahodové knedlíky na závěr.

Co je potřeba

  • Suroviny podle konkrétního receptu
  • Jahody
  • Kuchyňské vybavení a zařízení

Krok 1

Plněné jahodové knedlíky můžeme připravovat z čerstvých jahod – pak se jedná o sezonní pochoutku. Nebo jahodové knedlíky uděláme z jahod zmrazených. Další variantou jahodové náplně je jahodová marmeláda. Jako náplň se nehodí jahodový džem a jahodový kompot, ale i na ty přijde řada.

Krok 2

Další variantou jahodových knedlíků je připravit prázdné menší knedlíky z trochu oslazeného těsta. Knedlíky pak na talíři poléváme jahodovou omáčkou (jinak řečeno klevelou, rozvarem). Omáčku připravujeme z jahod čerstvých, zmrazených i kompotovaných, z naředěné jahodové marmelády nebo naředěného jahodového džemu. Jahodovou omáčku připravujeme na mléčné nebo vodové bázi, zahušťujeme ji škrobovou moučkou.

Krok 3

Plněné jahodové knedlíky připravujeme z tvarohového, kynutého, krupicového, pařeného, bramborového či odpalovaného těsta. Připravujeme-li jahodové knedlíky z čerstvých jahod, hodí se na ně každý druh těsta. Ze zmrazených jahod nemůžeme připravovat kynuté jahodové knedlíky (studené jahody by mohly zapříčinit sražení těsta – brousek), ale kynuté těsto zase dobře naplníme jahodovou marmeládou, což se nám bude obtížně dělat z tvarohového těsta. Jahodovou omáčkou poléváme prázdné sladké knedlíky z kynutého těsta nebo lehké knedlíky tvarohové.

Krok 4

Jestliže máme zkušenosti s těstem při přípravě jiných ovocných knedlíků, jistě se nám povedou i s jahodovou náplní. Receptury na těsta pro ovocné knedlíky jsou stejné, ať se knedlík plní čímkoliv. A jestliže se v jednotlivých receptech mění gramáž, základní poměry jsou vždy zachovány.

Krok 5

Jahodové knedlíky vaříme v osolené vodě. Doba varu se řídí druhem použitého těsta – obvykle stačí sedm minut. Kynuté jahodové knedlíky nebo knedlíky ze zmrazených jahod někdy potřebují delší čas. Kynutý jahodový knedlík musíme po vyjmutí z vody propíchat nebo roztrhnout, aby se nesrazil.

Krok 6

Uvařené jahodové knedlíky poléváme rozpuštěným máslem a sypeme moučkovým cukrem a strouhaným tvrdým tvarohem. Když nemáme tvaroh na strouhání, můžeme si ho vyrobit sami.

Krok 7

Bonus: Příprava tvrdého tvarohu. Cedník položíme na hrnec s vodou, ale nesmí být namočený. Cedník vyložíme hygienicky čistým plátýnkem (kousek pleny, vyřazený plátěný kapesník a podobně). Na plátýnko rozprostřeme netučný měkký tvaroh, cedník přiklopíme poklicí, vodu uvedeme k varu a tvaroh necháme propařit. Když z tvarohu skrz plátýnko a cedník odkapává syrovátka, ukončíme propařování a cedník s tvarohem přeložíme na nějakou studenou misku. Nejdřív necháme syrovátku odkapávat vlastní vahou. Když tvaroh vychladne, zkroutíme plátýnko kolem něj do ranečku a jemně vytlačujeme syrovátku, až zbyde tuhá homolka.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-jahodove-knedliky-recept.html