jaktak.cz

Jak udělat ovocné řezy | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat ovocné řezy | recept. Ovocné řezy jsou jemné cukrářské moučníky. Nepřipravujeme je jako hlavní jídlo, ale jako malý zákusek ke kávě, čaji nebo ke sladkému vínu. Ovocné řezy obvykle nemůžeme dlouho skladovat, a tak jich děláme menší množství. Pro ty, kteří nemají zkušenosti s přípravou ovocných řezů, nabízíme některé praktické zkušenosti a návody, jak udělat ovocné řezy v jejich časté podobě, tak zvané ovocné řezy „pod sklem“.

Co je potřeba

  • Suroviny podle receptu na ovocné řezy
  • Kuchyňské vybavení a zařízení

Krok 1

Ovocné řezy patří k sladkým a někdy i tučnějším zákuskům. Ovocných řezů nikdo nesní mnoho, proto právě je porcujeme na řezy – menší kousky tak na dvě tři kousnutí. Ovocné řezy podáváme jako dezert při slavnostnějším obědě, jako zákusek k odpolední kávě či čaji. Ovocné řezy se také hodí ke sladkému dezertnímu vínu.

Krok 2

Základ ovocných řezů. Ovocné řezy se obvykle skládají z několika vrstev. Tou první bývá základní korpus z těsta – většinou piškotového nebo třeného. Základní biskvit pečeme na obdélníkovém plechu, aby se řezy daly dobře krájet. Upečené těsto obvykle nevyndáváme z plechu, ale jen ho necháme vychladnout a pokračujeme s dalšími vrstvami. Hotové řezy pak krájíme z plechu a ukládáme je na tác (nebo přímo na talířky). Krájíme jen takové množství, které se sní, zbylý moučník v jednom kuse na plechu neosychá.

Krok 3

Krém na ovocné řezy. Na vychladlý korpus nanášíme vrstvu krému. Buď to může být klasický máslový krém (ovšem v současné době jej asi budeme vždy odlehčovat žloutkovou, pudinkovou nebo moučnou kaší). Nebo se může jednat o krém tvarohový, který dost často zpevňujeme přimísením rozpuštěné želatiny. Pro některé konkrétní ovocné řezy je složení krému předepsáno, pak se držíme receptu (experimenty při tvorbě jemných zákusků nemusejí končit šťastně). V případě máslových krémů můžeme nejdřív korpus potřít velmi slabou vrstvou ovocné marmelády (rybízové, meruňkové). Pro některé sladké druhy ovoce se hodí krémy s kakaem (banány, hrušky).

Krok 4

Ovoce na ovocné řezy. Na krém klademe vrstvu ovoce. Ovoce by mělo být vždy pokrájené na menší kousky, aby se ovocné řezy dobře krájely. Používáme buď ovoce čerstvé (banány, jahody, maliny, rybíz, broskve, borůvky, meruňky, hroznové víno, kiwi) nebo ovoce kompotované (mandarínky, klikve, ananas, meruňky, broskve, jahody, hrozno, hrušky). Kompotované ovoce necháme před použitím důkladně vykapat, ale šťávu uchováme. Nadšení pro mražené ovoce už trochu opadlo, ale budeme-li je používat, musíme počítat s tím, že se při mražení stalo kyselejším, takže je nutno ho mírně přisladit.

Krok 5

Ovoce lehce vtlačujeme do krému, aby byly vrstvy dobře spojené a ovoce z krému při krájení nespadlo.

Krok 6

Želé na ovocné řezy. Ovocnou vrstvu dále pokrýváme „sklem“, tuhou ovocnou rosolovitou hmotou. Na ovocné želé můžeme použít práškovou, granulovanou nebo plátkovou želatinu (je bez chuti a zápachu), přípravky určené na ovocné želé (prodávají se čiré, barevné nebo už s příchutí ovoce), agar nebo i pudinkový prášek. Želatinu připravujeme přesně podle návodu na sáčku, přičemž jako předepsanou tekutinu použijeme šťávu z kompotu nebo vodu dochucenou ovocným sirupem. Když bychom používali pudinkový prášek, nejlépe se hodí vanilkový nebo jahodový. Na jeden prášek ale dáme jen 400 místo 500 mililitrů tekutiny. Želé z pudinku někomu chutná víc, ale brzy začne praskat (už druhý den). Želatina drží vcelku stále (vysychá rovnoměrněji).

Krok 7

Po nalití (teplé) želatinové vrstvy plechem několikrát prudce „cukneme“, aby želatina dobře zatekla mezi kousky ovoce a neztuhla jen na vrchní části ovoce.

Krok 8

Ovocné řezy připravujeme několik hodin před podáváním, aby dobře ztuhly a daly se dobře krájet. Podáváme je vždy dobře vychlazené, zteplalé ztrácejí na atraktivnosti.

Krok 9

Jednotlivé porce můžeme ještě lehce přizdobit šlehačkou, ale raději ne těmi ze spreje – podle dTestu skoro všechny obsahují toxiny, nekvalitní tuky a ečka, zkazili bychom tím celou svou poměrně namáhavou práci.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-ovocne-rezy-recept.html