jaktak.cz

Jak vyrobit cuketový perník | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Perník je jedním z nejoblíbenějších moučníků z litého těsta. Přidáním cukety do těsta nezměníme jeho chuť, ale perník získá na vláčnosti a trochu ztratí na kalorické hodnotě. Protože upéct perník patří k prvním kuchařským krůčkům, náš recept jak vyrobit cuketový perník proto směrujeme do řad kuchařských či cukrářských elévů.

Krok 1

Na cuketový perník budeme potřebovat polohrubou mouku, cukr, vejce, olej nebo rostlinný tuk, asi půlku cukety a kypřící prášek do perníku. Na dokončení čokoládovou, kakaovou nebo citronovou polevu. Nebudeme vážit, budeme odměřovat čtvrtlitrovým hrnkem.

Krok 2

Půlku cukety oloupeme. Jestli je mladá, necháme ji vcelku. Když je zralejší, vydlabeme jadřinec, nastrouháme, abychom měli dva hrnky strouhané cukety.

Krok 3

V míse ušleháme celý hrnek pískového cukru s polovinou hrnku oleje nebo rozpuštěného rostlinného tuku a jedním celým vejcem.

Krok 4

Přisypeme dva hrnky polohrubé mouky, do které jsme zamíchali celý kypřící prášek do perníku. Ten je pro přípravu domácího perníku ideální – obsahuje vyvážený poměr perníkového koření, jak jsme na ně zvyklí. Mouku zamícháme do tuku s cukrem.

Krok 5

Přisypeme strouhanou cuketu – dva hrnky. Protože jsme ji předem nevymačkávali, puštěná šťáva nahradí tekutinu, kterou bychom jinak do perníku přidávali. Dobře promícháme.

Krok 6

Vylijeme na vymazaný a strouhánkou nebo polohrubou moukou vysypaný pečící plech. Pečeme asi 15 minut při 180 až 200 stupních.

Krok 7

Cuketový perník necháme vychladnout. Pak dotvoříme čokoládovou, kakaovou nebo citronovou polevou – podle své chuti a cukrářské zdatnosti.

Rada pro méně zkušené: Poleva stříkaná ze sáčku neprozradí, že ještě neumíme moučník po cukrářku polevou „potáhnout“ .


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-cuketovy-pernik-recept.html