jaktak.cz

Jak udělat ostružinový koláč s drobenkou | recept na ovocný moučník

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat ostružinový koláč s drobenkou | recept na ovocný moučník. Ostružinový koláč s drobenkou nepatří mezi často zhotovené moučníky, a to nejen z důvodu krátké doby, kdy jsou ostružiny k dispozici. Na ostružinový koláč s drobenkou je lepší mít ušlechtilé plody ostružiníku. Jestliže se ale rozhodneme ostružinový koláč vyzkoušet, přinášíme recept, jak udělat ostružinový koláč s drobenkou.

Co je potřeba

250 - 300 g hrubé mouky

4 dcl vlažného mléka

půl balíčku droždí

1 vejce

1 lžička soli

3 polévkové lžíce cukru

kůra z půlky citronu

6 lžic oleje

tuk na vymazání formy

Na drobenku:

1\2 šálku moučkového cukru

1\2 šálku hrubé mouky

100 g másla

1 lžička skořice

 

 

Krok 1

Divoké ostružiny jsou sice chutné a osvěžující ovoce, ale jejich bobulky srostlé do kuželovitého semeníku jsou někdy příliš tvrdé, semínka hořká a ostružinová dužnina kyselá. Proto se na přípravu pečených moučníků spíše hodí zušlechtěné zahradní kultivary ostružin než divoké lesní plody (ty si ponecháme na džem, víno nebo likér).

Krok 2

Na ostružinový koláč s drobenkou si připravíme řidší kynuté těsto. Do čtyř deci vlažného mléka rozdrobíme půl balíčku droždí, rozkvedláme jedno celé vejce, přidáme malou lžičku soli, tři polévkové lžíce cukru, kůru z půlky citronu a šest lžic oleje.

Krok 3

Postupně vmícháme tolik hrubé mouky, aby vzniklo těsto o něco hustší než na lívance, ale ještě mírně tekuté. Bude potřeba 250 až 300 gramů mouky, ale to jen pro orientaci, je lepší řídit se konkrétním stavem litého těsta. Necháme asi půl hodiny kynout.

Krok 4

Přebereme ostružiny, zbavíme je starých plodů, lístků a podobně. Výhodou ostružin oproti malinám je, že na ně nechodí škůdci, a nebo jen málo. Jestli nějakého najdeme, taktně s ním uděláme krátký proces. Ostružiny se před tepelnou úpravou neomývají, pustily by do vody šťávu, kterou chceme.

Krok 5

Půl šálku hrubé mouky, půl šálku moučkového cukru, lžičky skořice a dvou pětin másla vytvoříme prsty drobenku. Zapneme troubu, aby se předehřála.

Krok 6

Pekáček nebo koláčovou formu vymažeme tukem. Nalijeme zkynuté těsto, zahrkáme formou, aby se rozlilo rovnoměrně. Hustě posypeme ostružinami a drobenkou. Koláč pečeme velmi zvolna asi 25 minut (teplota maximálně 180 stupňů). Když jsou okraje lehce zahnědlé a posypka zlatavá, je koláč upečen.

Krok 7

Ostružinový koláč s drobenkou můžeme podávat teplý k obědu, nebo vychladlý ke snídani či k svačině.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-ostruzinovy-kolac-s-drobenkou-recept-na-ovocny-moucnik.html