jaktak.cz

Jak připravit ostružinový likér | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Recept na likér. Ostružinový likér je spíše takové „babské“ pití – méně alkoholický, sladkokyselý a aromatický nápoj, jako stvořený (v malé míře) na podvečerní dámský „sedánek“. Ale když se ostružinový likér povede, a když není tak úplně lihuprostý, pánové si také občas malý pohárek dají. Jak připravit ostružinový likér, aby všem chutnal?

Co je potřeba

Ostružiny, skořice, nové koření, cukr
Lihovina nebo líh

Krok 1

Aromatických ostružin s vyšším obsahem ovocných kyselin se hojně využívá k výrobě domácího ostružinového vína. Připravit ostružinový likér je méně pracné – pracujeme s menším množstvím surovin, nepřetáčíme. Ale především je při výrobě ostružinového likéru jistota, že se dílo nepokazí (což u vína při menších zkušenostech může nastat). Nevýhodou ostružinového likéru jsou vyšší vstupní náklady – musíme koupit alkohol, a ten je drahý. Útěchou může být, že ředěním při výrobě znásobíme jeho objemové množství (ovšem na úkor jeho alkoholové „síly“).

Krok 2

Recept číslo na ostružinový likér. Nasbíráme dva litry lesních ostružin. Poléhavé ostružiníky ježiníky při sběru mineme, jejich plody jsou sice sladší, ale méně výrazné – hodí se víc na džem. Ostružiny přebereme. Ale nepropíráme vodou. Důkladně je rozmačkáme a necháme v chladnu zakryté čtyři dny stát (v lednici nebo v chladném sklepě).

Krok 3

Cedník vyložíme starou utěrkou (nebo starou tetra plenkou), položíme na hrnec a rozmačkané ostružiny necháme vlastní vahou vykapat. Máme-li zkušenosti s vykapáváním v plátně bez cedníku (třeba ve speciálním textilním sáčku), využijeme toho.

Krok 4

Ve třech deci svaříme půl kila cukru, kousek celé skořice, tři kuličky nového koření. Přidáme vymačkanou šťávu z ostružin a velmi pomalým varem sváříme asi půl hodiny.

Krok 5

Svařený ovocný sirup necháme vychladnout, vyndáme z něj koření. Pak smícháme s litrem nějaké kořalky bez chuti (vodka, žitná), která má okolo 40 % alkoholu. Nebo ostružinový sirup smícháme s půllitrem lihu, ale v tom případě musíme do sirupu použít ne 300, ale 800 mililitrů vody.

Krok 6

Přes filtrační papír v nálevce stočíme do lahví s uzávěrem. Necháme ještě do Vánoc odležet. Servírujeme v malých – nejlépe křišťálových – pohárcích jako aperitiv, digestiv nebo k odpolední kávě se zákuskem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-ostruzinovy-liker-recept.html