jaktak.cz

Jak udělat malinový dort | recept na ovocný piškotový dort

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat malinový dort | recept na ovocný piškotový dort. Recept na klasický malinový dort, který nabízíme, patří mezi klasiku českého a slovenského svátečního domácího pečení. Je mnohokrát vyzkoušený, oblíbený. V knihách a sešitech sbírek receptů u něho bývá hvězdička. Recepturu je radno dodržet. Z dortu nakrájíme 12 poctivých kousků.

Co je potřeba

Korpus: 

6 vajec

140 gramů moučkového cukru

1 vanilkový cukr

50 gramů mletých ořechů

100 gramů hrubé mouky

čtvrtina prášku do pečiva

 

Náplň:

2 dcl mléka

1 žloutek 

20 gramů kukuřičného škrobu (maizeny)

150 gramů másla

100 gramů moučkového cukru

1 vanilkový cukr

250 gramů malin 

šlehačka a pár malin na ozdobu

Krok 1

Korpus na malinový dort upečeme den dopředu, aby zvláčněl. Z šesti vajec oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Přidáme do něj 140 gramů moučkového cukru, jeden vanilkový cukr a znovu šleháme. Po jednom zašleháme všech šest žloutků a 50 gramů mletých ořechů. Nakonec přimícháme 100 gramů hrubé mouky se čtvrtinou prášku do pečiva.

Krok 2

Kulatou velkou dortovou formu jemně, ale po celé vnitřní ploše vymažeme tukem a vysypeme prosátou strouhankou. Zbytek strouhánky vyklepeme, aby se ve formě nevytvořila nesouměrná vrstva. Těsto nalijeme do formy a upečeme při 200°C – bude to trvat asi půl hodiny.

Krok 3

Když už se nám bude dort zdát upečený, vpíchneme doprostřed špejli. Jestliže bude po vytažení polepená syrovým těstem, musíme ještě chvíli péct. Když je špejle suchá, je dort upečen. Vyklopíme z formy a necháme do druhého dne v chladu odležet.

Krok 4

Před plnění připravíme malinovou náplň. Ve dvou deci mléka, jednoho žloutku a 20 gramů kukuřičného škrobu (maizeny) uvaříme hustou kašičku. Necháme dokonale vychladnout (třeba hrnek vložíme do studené vody). Vyšleháme 150 gramů másla, 100 gramů moučkového cukru a jeden vanilkový cukr. Po lžičkách přidáváme kaši z maizeny. Když je krém nadýchaný, vmícháme 250 gramů kvalitních čistých nejlépe zahradních malin.

Krok 5

Dort uprostřed rozřízneme na dva kotouče. Použijeme dlouhý stejně široký nůž s pilkou. Pomocí nože sejmeme svrchní část. Dáme pozor, aby se nezlomila (to se stává u čerstvého neodleželého korpusu).

Krok 6

Na spodní část naneseme malinovou náplň. Přiklopíme horní vrstvu, dobře přitiskneme. Upravíme boky (uhladíme malinovou náplň). Necháme několik hodin uležet. Porce zdobíme pravou šlehačkou a malinami.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-malinovy-dort-recept-na-ovocny-piskotovy-dort.html