jaktak.cz

Jak snížit spotřebu paliva | tipy

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak snížit spotřebu paliva | tipy. Neustálý růst cen pohonných hmot nás nutí k zamyšlení, jak snížit spotřebu benzínu nebo nafty u svého automobilu. Zabývají se tím i výrobci aut a přicházejí na trh se stále úspornějšími motory. Dříve bylo pravidlem, že dieselové motory jezdily na „levnější“ naftu než benzínové. To v současné době už neplatí, neboť ceny obou pohonných hmot se v zásadě vyrovnaly. Snižovat spotřebu benzínu nebo nafty lze různými způsoby. Jednak se dá velice šetrně a úsporně jezdit, a jednak jsou dnes nabízeny vedle klasických pohonů i netradiční elektromobily, či pohony na plyn apod. Jaké metody lze zvolit pro snížení spotřeby paliva? Čtěte pár praktických tipů.

Krok 1

Úsporně jezdit vyžaduje některé zásady. Především je třeba dodržovat předepsanou rychlost, zbytečně prudce neakcelerovat a nebrzdit. Jízda musí být co nejplynulejší, je třeba včas řadit a nevytáčet motor do zbytečně vysokých otáček. Záleží i na váze, kterou vozidlo zatěžujeme. K vyšší spotřebě paliva přispívají i některé doplňky. Pokud zrovna nevozíte nic na střešním nosiči, je dobré jej odmontovat, neboť nám zbytečně zvyšuje aerodynamický odpor. Dnes se již nedoporučuje dříve oblíbené vypínání motoru při jízdě z mírného kopce nebo při dojíždění k železničnímu přejezdu apod. Naopak je to velmi nebezpečné. Ale brzdění motorem bez použití brzd je rozhodně šetrnější i úspornější.

Krok 2

Další variantou vedoucí ke snížení spotřeby jsou motory na pohon CNG, nebo LPG. Auta na plyn jsou již dnes dostupnou alternativou vedoucí k výrazné úspoře pohonných hmot. Varianta CNG znamená stlačený zemní plyn. Postupně jsou otevírány další stanice, kde lze tankovat. Pokud chcete skutečně ušetřit, pak se spíše vyplatí pořízení pohonu na LPG. Přestavět na něj si můžete nechat i obyčejný vůz. Cena není příliš vysoká a přestavbu nabízejí servisy a dílny v každém větším městě.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-snizit-spotrebu-paliva-tipy.html