jaktak.cz

Jak opravit kapající kohoutek | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak opravit kapající kohoutek | rady. Za vodu z kapajícího vodovodního kohoutku zbytečně platíte peníze. Příčinou je u šroubovacích kohoutků obvykle opotřebení kroužku u ventilu, nebo netěsnost jeho sedla. Oprava kapajícího kohoutku není náročná a většina alespoň trochu šikovných kutilů ji hravě zvládne. Pokud se budete řídit naším pracovním postupem krok za krokem, můžete mít radost z odstranění této mnohdy jen banální závady v koupelně nebo kuchyni i vy.

Krok 1

Začneme tím, že si připravíme kompletní sadu těsnění. Při jednom úkonu můžeme vyměnit i další těsnění a při rozdělané práci nás může zaskočit, že příslušné těsnění nebude po ruce. Pak si samozřejmě také připravíme potřebné nářadí, kterým je šroubovák, montážní klíč č. 17 nebo sikovky, což jsou sika kleště a kombinované kleště.

Krok 2

Zastavíme hlavní přívod vody v domácnosti, aby voda nemohla během práce svévolně vytékat. Pak otevřeme kohoutek, aby vytekla zbytková voda usazená ve vodovodním potrubí.

Krok 3

Pomocí šroubováku odstraníme krytku označující teplou a studenou vodu. Některé krytky jsou jen naraženy, některé přišroubovány.

Krok 4

Sundáme poškozený kohoutek. Pokud to nejde, můžeme si pomoci opatrným vikláním ze strany na stranu.

Krok 5

Pomocí šroubováku odstraníme ventilovou vložku z baterie.

Krok 6

Pak vyšroubujeme šroubek uchycující těsnění, které vyměníme za nové. Někdy bývá těsnění uchyceno matičkou, kterou vyšroubujeme kombinovanými kleštěmi. Pokud by to nepomohlo, je třeba vyměnit celé sedlo baterie. To provedeme montážním klíčem příslušné velikosti (obvykle č. 17). Nové sedlo musí mít vždy stejné rozměry jako staré.

Krok 7

Namontujeme novou ventilovou vložku a zašroubujeme zpět kohoutek i jeho kryt.

Krok 8

Nakonec otevřeme hlavní uzávěr vody a otestujeme. Pokud by kohoutek stále kapal, musíme celý postup zopakovat pečlivěji.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-opravit-kapajici-kohoutek-rady.html