jaktak.cz

Jak pojistit jízdní kolo proti krádeži | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak pojistit jízdní kolo proti krádeži | rady. Pokud máte pojištění domácnosti, můžete být v klidu, neboť v jeho rámci máte pojištěná i jízdní kola proti krádeži. U drahých kol je to však kvůli pojistným limitům jen z části. Samostatně vám kolo u nás pojistí pouze Česká pojišťovna a Česká podnikatelská pojišťovna.

Krok 1

Česká pojišťovna nabízí pojištění kola jako individuální variantu pojištění domácnosti. Můžete si domluvit pojistný limit, který může dosáhnout až výše pořizovací ceny.

Krok 2

Při pojištění pouze domácnosti je pojistné plnění limitováno deseti tisíci korunami, a to v případě, že se vám kolo ztratí z bytu, a pěti tisíci, stane-li se to v nebytovém prostoru, jako je sklep, kůlna atd.

Krok 3

Kolo budete mít pojištěné i mimo místo vašeho bydliště, ovšem vždy jen na území České republiky.

Krok 4

Pojištění se vztahuje i na místa k tomu určená nebo obvyklá před restaurací či obchodem, pokud budete mít kolo uzamčené předepsaným zámkem k pevné součásti stavby, ke stromu, hromosvodu či sloupu veřejného osvětlení. Nezbytnou podmínkou je však to, že ke krádeži musí dojít jen v denní době od šesti do 22 hodin.

Krok 5

Ideální je, pokud si můžete takto zamčené kolo vyfotografovat.

Krok 6

Další možnosti je již zmiňovaná Česká podnikatelská pojišťovna. Tato pojišťovna sjednává pojištění kola s minimálně pětisetkorunovou spoluúčastí. Při hodnotě kola nad 50 tisíc pak s desetiprocentní spoluúčastí.

Krok 7

Kolo musí být vybaveno mikročipem RFID, mikrotečkami s PIN kódem, výstražnou etiketou a zaevidované do Centrálního registru. Celá tato sada stojí několik stokorun.

Krok 8

Jde o jediné pojištění kol v Česku, které funguje podobně jako havarijní pojištění u aut, t.j. že vám hradí i škody vzniklé při dopravní nehodě. Pro účast v cyklistických závodech je třeba mít své kolo dále připojištěné.

Krok 9

Poslední možností je ČSOB. Máte-li jízdní kolo značky Merida, můžete si jej pojistit proti krádeži vloupáním nebo loupežným přepadením u ČSOB Pojišťovny, která rovněž zavedla toto specifické pojištění kol.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pojistit-jizdni-kolo-proti-kradezi-rady.html