jaktak.cz

Jak pěstovat jinan dvoulaločný | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat jinan dvoulaločný | rady. Jinan dvoulaločný a jeho pěstování. Jinan dvoulaločný (ginkgo biloba) na první pohled vypadá jako listnatý strom, ovšem řadíme ho do třídy jehličnanů. Jedná se o statný strom dorůstající do výšky 30 až 40 metrů. Jeho větve jsou téměř vodorovně odstálé od kmenu. V Číně tento strom považují za národní. K pěstování jinanu dvoulaločného je potřeba několik zásadních podmínek, které si představíme.

Krok 1

Jinan dvoulaločný? Jedná se o dlouhověký strom rostoucí poměrně pomalu, na což je třeba dbát při výběru stanoviště. V Japonsku roste nejstarší jinan již 1200 let.

Krok 2

Jinanu dvoulaločnému vyhovují teplejší stanoviště, nesnáší trvalý stín a nebo zamokřené půdy.

Krok 3

Jinan je poměrně odolný vůči průmyslovým exhalacím a netrpí žádnými závažnými chorobami ani škůdci.

Krok 4

Snáší i silné mrazy přes -20 °C.

Krok 5

Růst jinanu se doporučuje ponechat v přirozeném tvaru, neboť každý strom je originálem a nesvědčí mu různé umělé tvarování.

Krok 6

Množení jinanu dvoulaločného je jednoduché buď výsevem semene nebo z řízků zasazených do teplého pařeniště. Možné varianta množení je i roubování na semenáče nebo křížení větví.

Krok 7

V zahradní architektuře je jinan běžně používaný okrasný strom. Pro svou odolnost je vhodné tento strom pěstovat v průmyslových oblastech se silně znečištěným ovzduším. V Japonsku se jinan stal nedílnou součástí věhlasného zahradního umění.

Krok 8

Jinan dvoulaločný se latinsky nazývá Ginko biloba, což napovídá o jeho významu i ve zdravotnictví. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a zejména z listů se získává koncentrát k výrobě léků vhodných na podporu paměti, zlepšení prokrvování, k prevenci infarktu či proti degenerativním onemocněním spojených se stárnutím. Odvarů z listů posilují paměť, pomáhají při astmatu, kašli, zažívacích potížích nebo k urychlení hojení spálenin.

Krok 9

Jinan je vhodný k vysazování do parků velkých měst, neboť je odolný, nenáročný na půdu a snadno snáší i naše mrazivé zimní podnebí.

Krok 10

U nás se jinan pěstuje zřídka, což je škoda, neboť je to nenáročný a odolný strom, který může být jako solitér skvělým okrasným prvkem v každé velké zahradě.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-jinan-dvoulalocny-rady.html