jaktak.cz

Jak pečovat o řezané květiny, aby dlouho vydržely | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak pečovat o řezané květiny, aby dlouho vydržely | rady. Řezané květiny neslouží jen k narozeninovým gratulacím, ale i k výzdobě interiérů. Změníte tak náladu celého bytu. Jasné a hřejivé odstíny květů jsou povzbuzující a dobře působí na lidskou psychiku. Květiny rudých barev vám dokáží i zvýšit krevní tep. Ovšem jak na to, aby květiny váze vydržely déle a nebyly hned za tři dny povadlé a bez života? Určitě vám vyjdeme našimi tipy vstříc. Budete se z darované květiny radovat déle. Aranžování květin se i pro vás stane zábavou, kterou si zpříjemníte všední dny.

Krok 1

Řezané květiny dejte do vlažné vody, aklimatizují se okolní teplotě. Ledová voda by pro ně byla šok.

Krok 2

Prohlédněte si stonky. Jsou šikmo seříznuté? Pokud ne, učiňte tak, rostlině se bude dostávat více živin a déle vydrží. Stonky seřízněte pod vodou. Částečně se obnoví jejich zaschlý řez a rostlina bude přijímat více vody. Taková péče je důležitá zejména u dřevitých stonků. Klopení květu je známkou nedostatečné vláhy, která by měla postupovat od stonku až po květ.

Krok 3

Květu se nedotýkejte, některé květiny na to nejsou stavěné a upadnutí jednoho okvětního lístku by mohlo znamenat zborcení celého květu.

Krok 4

Odstraňte nepotřebné listy ve spodní části, listy skryté ve váze budou zahnívat. Zbytečně tak zkrátí životnost rostlinky. Voda se zkalí a začne zapáchat.

Krok 5

Vázu, kterou chcete na své květiny použít, mějte čistou. Vypláchněte ji a umyjte pod tekoucí vodou.

Krok 6

Květiny umístěte ve váze na poloslunné místo. 18 až 20°C v místnosti je ideálních. Na květiny neotvírejte okno, průvan a ostré slunce jim jen škodí. Také v bezprostřední blízkosti s ovocem rychleji dozrávají a klesá jejich trvanlivost. Výfukové plyny z ulice jim také neprospějí.

Krok 7

Každý den měňte ve váze vodu. Stonky seřezávejte obden.

Krok 8

Ke květinám je dobré přidat i výživný roztok. Dodají květině potřebné živiny a zamezí tvorbě bakterií. Pokud máte ve váze přípravek na uchování delší životnosti rostliny, vodu jen přilévejte, neměňte celou.

Krok 9

Poradí vám i v květinářství, jak o květiny pečovat. Např. tulipánům a gerberám nedávejte moc vody, stačí jim párcentimetrový sloupec. Jinak rychle rostou do výšky a opadávají. Růže mají raději teplé a suché prostředí se seřezáváním stonků jednou denně.

Krok 10

Květinu v aranžovací hmotě je potřeba zavlažovat. Hmota by měla být neustále vlhká.

Krok 11

V místnosti, kde máte květinu, nekuřte cigarety.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pecovat-o-rezane-kvetiny-aby-dlouho-vydrzely-rady.html