jaktak.cz

Jak předejít paradentóze | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak předejít paradentóze | rady. Víte co je to paradont? Je to komplex vzájemně těsně propojených tkání obklopujících zub. Patří sem dáseň, čelistní kost tvořící lůžko zubu, vazivo a vnější tkáně, neboli také cement pokrývající kořen. Paradont obklopuje zuby a díky své složité struktuře je náchylný k onemocnění, zejména k paradentóze. Jak předejít jejímu vzniku vám můžeme stručně poradit.

Krok 1

1. Různé reklamy nám nabízejí ty nejlepší a nejkvalitnější kartáčky na zuby. Tvrzení o správném sestřihu štětin a tvarech rukojeti jsou většinou nesmysly. Správný kartáček má mít hlavici umožňující pohodlný přístup k zubu ze všech stran. Naopak důležitá je tvrdost štětin, neboť většina lidí má dásně již citlivé a tvrdý kartáček je zbytečně dráždí.

2. Stejné je to s reklamou na správné zubní pasty. Je pravdou, že některé doporučované pasty s bylinnými výtažky nebo s éterickými oleji mohou problém citlivých dásní zmírnit. Ovšem nejsprávnější zubní pastou je ta, kterou si alespoň dvakrát za den nanesete na zubní kartáček a pomalu a dlouho si čistíte zuby správným způsobem, to je krouživými pohyby. Nesmíte zapomínat i na zadní zuby.

3. Velmi důležité je čištění mezizubních prostor pomocí dentálních nití nebo speciálních mezizubních kartáčků.

4. Čištění zubů je třeba věnovat náležitou pozornost a čas. Správná doba by měla být nejméně dvě až pět minut ráno a večer, ideálně po každém jídle.

5. Mezi lidmi je hodně rozšířená pověra, že hlavní příčinou zánětů dásní je nedostatek vitamínu C. Jeho význam je zanedbatelný oproti správně prováděné ústní hygieně.

6. Osvědčenou prevencí jsou preventivní prohlídky u zubního lékaře dvakrát ročně spojené s ošetřením dásní a s odstraněním zubního kamene.

7. Vhodným doplňkem ústní hygieny jsou ústní vody, které však samy o sobě váš chrup nevyčistí. Je třeba ovšem dávat pozor na složení některých ústních vod, neboť některé z nich mají omezení při užívání pro vedlejší účinky, které mohou zbarvovat zuby nebo i dráždit sliznice ústní dutiny.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-predejit-paradentoze-rady.html