jaktak.cz

Jak se stravovat podle glykemického indexu | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se stravovat podle glykemického indexu | rady. Stravování podle glykemického indexu patří mezi nezdravější způsoby přijímání potravy. Celý princip je založen na sacharidech a jejich vstřebávání. Dodržováním glykemického stravování lze předejít všem nemocem spojeným se zažíváním, vysokým tlakem, cukrovkou, ucpáváním cév a mnoha dalším. Posílíte imunitní systém a nebudete přibírat už žádné tuky navíc. Jak se tedy stravovat podle glykemického indexu?

Krok 1

1. GI pod 50

Vybírejte si ke konzumaci potraviny s glykemickým indexem (GI) pod 50. Jedná se především o suroviny jako jsou celozrnná mouka, celozrnné těstoviny, rýže, luštěniny a sójové boby, ořechy a semínka, cibule a česnek, houby, veškeré druhy zeleniny, méně sladké ovoce, marmelády a čokolády s vysokým obsahem kakaa.

2. Pijte zdravě

Dokonce i pití musí mít GI pod 50. Zcela ideální jsou minerální vody, neslazené čaje a ovocné šťávy. Pokud jde o koncentrované citrusové, i jiné džusy, tak je vždy řeďte vodou v poměru 1:1.

3. Vyhýbejte se

Velké množství jídel má GI nad 50 a je potřeba si na ně dát pozor, jedná se především o výrobky z bílé a rýžové mouky, sladkosti s cukrem, alkohol, sladké nápoje, brambůrky, hranolky, bagety aj.

4. Jezte pravidelně

Je potřeba, abyste přes den neměli pocit hladu, ani pocit přejedení. Porce jídla si přes den rozdělte tak, abyste jedli 5x nebo 6x za den.

5. Tabulky a kuchařky

Potravin s GI pod 50 je veliké množství a je snadné se naučit je rozlišovat. Na internetu lze dohledat seznamy všech surovin a dokonce i celé kuchařky zaměřené na stravování podle glykemického indexu.

6. Začátek

Se stravováním podle GI můžete začít okamžitě. Zpočátku si jídla plánujte tak, aby vám porce stačili na celý den. Postupně si navyknete na jejich rozdělování a na to, aby obsahovala pouze suroviny s doporučeným indexem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-stravovat-podle-glykemickeho-indexu-rady.html