jaktak.cz

Jak doma vyrobit tvaroh | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak doma vyrobit tvaroh | recept. Pokud máte doma hodně mléka a toužíte vyzkoušet tajnou recepturu – jak doma vyrobit tvaroh, jste tu správně. Krok za krokem si řekneme, jak na to a vy se už v blízké době můžete těšit na domácí ovocné knedlíky s tvarohem, který nekoupíte za rohem vašeho domu, ale bude pěkně vlastnoručně vyrobený. Je mnoho lidí, kteří si vyrábí doma sýry, tak proč ne tvaroh z čerstvě nadojeného mléka? Krabicové mléko nepoužívejte, vznikla by vám jen žluklá hmota, která má z tvarohem pramálo společného.

Krok 1

Vlastní výroba tvarohu

1. Mléko se pasteruje (tepelně zpracovává) necelou půl hodinu, cca 20 min, zhruba při 65°C.

2. Poté se zchladí až na teplotu 25°C a nechá se odležet v chladu.

3. Sesbírání smetany – za jeden až dva dny je možné slíznout smetánku, která se nám vytvoří jako krusta kolem mléka.

4. Po sbírání smetany musí být mléko opět zchlazeno nebo ohříváno na 25°C, aby mohlo být očkováno.

5. Pokud ho chceme nechat kysnout bez použití očkování, dáme ho na teplejší místo.

6. Když se mléko naočkovává, lze použít koupený tvaroh nebo syřidlo, syrovátku z předešlého tvarohu nebo tvrdou chlebovou kůrkou.

7. Po zaočkování je nutné setrvat půl dne, zhruba 12 hodin, než se vytvoří pudinková konzistence. Samovolné kysnutí se také projeví pevnějším skupenstvím.

8. Mléko se přelije do sáčku, zaváže a okape. Syrovátku je potřeba do něčeho chytit. Poslouží vám prostá sklenička nebo jiná nádoba z nerezu.

9. Dalších 12 hodin se tvaroh zatíží a dá do děrovaného hrnce nebo cedníku, aby vykapal zbytek syrovátky a tvaroh nebyl řídký.

10. Na tento proces je dobré použít po domácku vyrobený dřevěný lis, ale poslouží i dřevěné prkénko se závažím či kamenem. Tvaroh se po tomto lisování vyjme a konzumuje. Je to poslední fáze.

Druh tvarohu

1. Tučný tvaroh – mléko se očkuje ihned, bez očkování trvá proces vysrážení 24 hodin a nechá se kysnout samovolně.

2. Nízkotučný tvaroh – Smetana se sráží dva dny v chladu, poté se použije syřidlo v poměru 1 kapky na 1 litr mléka, nikdy ne více. Jinak bude tvaroh konzistence gumy.

3. U tučného i nízkotučného tvarohu se hmota nalije do sáčků – látka Monofil, používá se v mlékárnách, malé množství lze dát i do cedníku odkapat, větší množství do sáčků se zatížením v dřevěném lisu či děrovaném hrnci. Novinkou jsou gastronádoby, které zakoupíte u kvalitních specializovaných prodejců.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-doma-vyrobit-tvaroh-recept.html