jaktak.cz

Jak udělat rybízovou šťávu za studena | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat rybízovou šťávu za studena | recept. Recept na rybízovou šťávu vyráběnou za studena. Rybíz je velmi oblíbené ovoce, jen na trhu je ho velmi málo, spíše není vůbec. Zahrádkáři ho ale rádi pěstují, protože není náročný, může růst někde "v koutě", snadno se trhá. Ne všichni rybíz ale rádi jedí, protože může být někdy kyselejší. Přesto doporučujeme vyrobit si rybízovou šťávu a uchovat si tak porci letního sluníčka bohatou na vitamin C na horší časy. Příprava rybízové šťávy za studena krok za krokem.

Co je potřeba

3 kg rybízu
2 l horké vody
4 kg cukru
10 dkg kyseliny citrónové
lžička kyseliny sorbové
2 sáčky konzervačního prostředku

Krok 1

Čistý omytý a odstopkovaný rybíz a nechaný jinak v celku (nemačkat) přelijeme litrem horké vody, přidáme polovinu kyseliny citrónové a lehce promícháme. Necháme následně vylouhovat do druhého dne.

Krok 2

Druhý den rybízovou směs scedíme, nejlépe přes utěrku (plachetku). Dobré je pro scezení i jemné sítko, které se však rychle zanáší. Směs se nechá odkapat, ale nebudeme lisovat, protože tím bychom rybízovou šťávu zkalili a kousky dužiny by způsobily kazivost domácí šťávy.

Krok 3

Do rybízové šťávy přidáme 2 kg cukru krupice či krystalu, jeden sáček konzervačního prostředku (množství korigujte podle návodu na sáčku) a nechá se opět do druhého dne, aby se cukr rozpustil.

Krok 4

Další den zbylý nerozpuštěný cukr promícháním rozpustíme, přidáme špetku kyseliny sorbové proti kazivosti.

Krok 5

Voňavou rybízovou šťávu přelijeme do vymytých lahví s pevnými uzávěry a uložíme v chladu a do tmy. Lze použít i PET lahve, ale ty musíme obzvláště kontrolovat, zda nedošlo k nechtěnému kvašení.

Krok 6

Na zbytky z rybízu nalijeme 2 litry horké vody, vsypeme zbytek kyseliny citronové, promícháme a opět necháme do druhého dne vylouhovat.

Krok 7

Postup následně opakujeme od bodu 2 do 4. Množství ingrediencí (cukru) lze korigovat tak, že se obě várky budou od sebe lišit jen minimálně.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-rybizovou-stavu-za-studena-recept.html