jaktak.cz

Jak pečovat o paruku | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pečovat o paruku | rady. Paruky jsou hojně využívané nejen mezi majiteli holých hlav, ale mezi každým, kdo chce vypadat dobře a dopřát si pocit krásných vlasů, o kterých vždy snil. Paruky nosí jak ženy, tak i muži. Je zde jedno zásadní rozdělení a to na paruky umělé a paruky z pravých vlasů. Paruky z pravých vlasů jsou výrazně dražší a je třeba na ně dávat větší pozor, aby se nepoškodily. Umělé paruky jsou v dnešní době tak dokonalé, že jsou nerozeznatelné od skutečných vlasů, ovšem také vyžadují údržbu. Jak se musíme o paruky starat?

Krok 1

Umělé paruky

1. Mytí

Paruky myjte podle toho, jak často je nosíte, pokud je nosíte každý den, tak je potřeba je mýt 1 až 2x týdně. Myjí se zásadně ve studené nebo vlažné vodě a při mytí nepoužívejte žádné kartáče, pouze velmi malé množství šamponu.

2. Kartáčování a česání

Provádějte vždy tehdy, když je paruka suchá, kartáčem odstraníte drobná vlákna a hřebenem upravíte tvar.

3. Úprava a zastřižení

Nikdy nepoužívejte žádné prostředky, které vyvinou teplo nad 100°C, tedy žádné kulmy ani silné fény. Pro úpravy používejte zásadně keramickou kulmu, kterou nejdříve vyzkoušejte na pramínku vlasů. U stříhání dávejte pozor, abyste vždy dosáhli účesu, který potřebujete, tak dbejte na opatrnost, chyby již nelze vrátit zpět.

4. Kosmetika

Na umělé paruky je potřeba používat speciální kosmetiku, která zahrnuje balzám na paruky, kondicionéry proti třepení vláken, fixační spreje pro upevnění účesu a gelové spreje pro zachování kvality vláken.

Paruky z pravých vlasů

1. Koupání a spaní

Při těchto činnostech se vyvarujte nošení paruky, chlor z vody by mohl vlasy poškodit, spaní vlasy polámat.

2. Slunce a oděv

Nevystavujte paruku zbytečně dlouho slunečnímu záření a pokuste se zamezit, aby se vám vlasy často třely o oděv.

3. Mytí a kosmetika

Při mytí používejte pouze ruce a trochu šampónu, voda nesmí být teplejší než 30°C. Hned po mytí aplikujte kondicionér. Nikdy nepoužívejte přípravky na umělá vlákna, ale naopak vyberte balzámy a tužidla určená právě pro pravé paruky a tupé.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pecovat-o-paruku-rady.html