jaktak.cz

Jak pečovat o outdoorové oblečení | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak pečovat o outdoorové oblečení | rady. Outdoorové oblečení je velmi populární nejen při výletech do přírody či extrémních sportech, ale i pro běžné nošení. Problém nastává ve chvíli, kdy běžný uživatel zjistí, že vlastně ani neví, jak se o outdoorové oblečení správně starat. Outdoorové oblečení bývá sice i extrémně odolné, ale i přesto je jistá péče nutná. Nikdy se nepokoušejte o vlastní péči různým experimentování, používáním nedoporučených prostředků nebo jinými úkony. Raději si přečtěte, jak pečovat o outdoorové oblečení.

Krok 1

1. Etiketa

Po zakoupení je pro vás jedním ze směrodatných bodů etiketa. Z vnitřní strany, například bundy, by se měla nacházet etiketa, kde jsou uvedeny základní symboly, případně instrukce. Jestliže nic takového nedohledáte, tak je vhodné se o danou věc starat stejně tak jako o jiné outdoorové oblečení. Do takového oblečení spadají bundy, kalhoty, boty, ponožky, termoprádlo aj.

2. Čištění

Jestliže jste si outdoorové oblečení ušpinili pouze v malém rozsahu, tak ho hned neperte, ale raději zvolte kartáč. S ním lze vyčistit bahno i z bot, u kterých je zapotřebí kartáč hrubší. U oblečení na kartáč netlačte. Pokud je nečistota odolná, tak použijte měkkou houbičku a mýdlovou vodu, případně omyjte oděv pod tekoucí vodou a nechte ho uschnout.

3. Praní

Jestliže outdoorové oblečení používáte často a potíte se v něm, tak je praní zapotřebí. Vždy ovšem perte při nízkých teplotách a to obvykle do 40°C, štítek s povolenou teplotou by měl být uvnitř oděvu. Nikdy nepoužívejte aviváže, ani běžné prášky. Pro tento druh oblečení se používají speciální prostředky, které při praní oblečení nepoškodí. Může jít například o TECH WASCH, Extreme Cleaner a Extreme Superpruf. Nikdy neperte jednotlivé oblečení dohromady, ale vždy zvlášť.

4. Sušení

Pokud jste oblečení vyprali, spadli jste do vody nebo promokli, tak je třeba ho vyčistit. Nikdy ho nebalte do batohu nebo kufru, došlo by k zapaření a poškození materiálu. Oděv vždy pověste na ramínko nebo na nějaké improvizované místo, kde může kompletně vyschnout.

5. Impregnace

Pokud máte nepromokavé oblečení nebo boty, tak často vyžadují impregnaci, k tomu slouží impregnační spreje. Ty vždy rovnoměrně aplikujte na požadované části oděvu. Impregnace musí probíhat vždy před sezónou, kdy hodláte oblečení používat.

6. Boty

Boty vyžadují speciální péči, praní při nízkých teplotách, impregnaci sprejem a také používání antibakteriálních sprejů. Antiseptické spreje jsou snadno dostupné, aplikujete je na celý vnitřek obuvi a nechte je působit alespoň 24 hodin. Použití takového spreje by mělo být pravidelné.

7. Kůže

U kožených outdoorových oděvů je třeba používat speciální spreje, tuky a různé oleje, se kterými budeme pravidelně kůži ošetřovat. Obzvláště po čištění je nutné vždy kůži znovu namastit tuky, aby došlo k zaplnění pórů.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pecovat-o-outdoorove-obleceni-rady.html