jaktak.cz

Jak opravit okenní tabule | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak opravit okenní tabule | rady. Opravou okenní tabule se míní její výměna. Opravit prasklou tabuli nelze, jedině prasklinu přelepit průhlednou páskou z obou stran, na což jsou v prodeji poměrně kvalitní plastové pásky. Jejich všeobecnou nevýhodou je, že na slunci a povětrnosti časem tvrdnou a od okrajů se odlepují. Další možností je sklo zasadit do olova, tzv. vitráže, ale to bychom doporučovali jen pro okna s historickou nebo uměleckou hodnotou. Navíc i toto je práce pro odborníka.

Krok 1

1. Odstranění rozbitého skla je nutno provádět opatrně, zvláště jde-li o větší tabuli. Někdy je sklo "pěkně" rozbité do okrajů, takže stačí jednotlivé kusy postupně vytahovat a odkládat rovnou do odpadní nádoby. Je-li část tabule nepoškozená, je ji nutno vytlouci. Doporučujeme to dělat někde venku, kde můžeme střepy na zemi zamést. Stranu tabule, ze které budeme do okna klepat, pokryjeme nějakým pevnějším hadrem, střepy pak nebudou létat nahoru. I tak doporučujeme ochranné brýle. Kladívkem klepeme postupně od volných okrajů skla k rámům.

2. Dočistíme okraj od skla, odstraníme zbytky tmelu (kitu). Někdy to chce sílu a dokonce dlátko na odsekání. Odstraníme i případné sklenářské sponky a příponky, které použil sklenář k upevnění tabule skla. Můžeme je, pokud jsou kovové, zpětně použít také.

3. Řezání skla je náročné a chce to větší zkušenost. Nejsnazší je si zajít do sklenářství a nechat si tabulku uříznout tam. Pokud máte někde na půdě staré sklo, vězte, že sklo časem ztrácí krystalickou mřížku, takže čím je starší sklo, tím se hůř řeže.

4. Při měření skla do okna je třeba pamatovat, že nelze měřit přesně, protože okno, zvláště starší, nemusí být v každém roku přesně pravoúhlé, že někde zůstaly zbytky starého tmelu apod., takže alespoň asi dva milimetry na každé straně uberte. Pokud je tvar složitý, je nejlepší si namalovat papírovou šablonu.

5. Na řezání je třeba řezač skla, rovnou plochu pokrytou třeba dekou, a rovné nejlépe kovové pravítko nebo alespoň ocelovou lištu. Na skle vyznačíme rohy, třeba fixem, můžeme i celé strany. Podle kovové lišty jedeme řezačem skla, netlačíme, aby sklo nepopraskalo. Na řezání má každý svou "fintu", takže lze udělat rýhu i z druhé strany. Sklo můžeme velmi jemně naklepat, pak by se již mělo snadno oddělit, když okraj nadzvedneme a sklo v řezu přidržíme.

6. Sklo si můžeme připevnit kovovými sponkami nebo malými hřebíčky do rámu. Na upevnění a utěsnění skla v rámu se používá sklenářský tmel. Počítá se, že 1 kg tmelu by měl být asi na 3 až 4 metry rámu. Do ruky vezmeme kus tmelu a palcem přes ukazováček vytlačujeme potřebné množství tmelu mezi okraj skla a rám okna. Dobré je nedříve nanášet menší množství a zatlačit ho do spáry a koutů. Další vrstva již bude začisťovací. Kdybychom chtěli být přesní, tak výška rámu nad sklem bude i základnou tmelu na skle, tedy úhel bude 45°.

7. Máme-li tmel nanesený po celém okraji skla, špachtlí zarovnáváme do šikmé roviny. Tmel, který je tu navíc, opatrně odstraníme. Tmel necháme schnout asi dva týdny, ale vsadit do okna můžeme již druhý den. Pak tmel nalakujeme proti vysychání a praskání.

8. Pokud jsou okna kovová, je potřeba použít jiný tmel, takže pozor v obchodě. Máme-li moderní okna s dvojitými skly, používá se místo tmelu těsnící vložka.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-opravit-okenni-tabule-rady.html